Za mlajše voznike že velja omejitev, za starejše je ne bo
Štajerski Tednik
Tipografija

Vozniška dovoljenja v Sloveniji, ki so jih vozniki pridobili pred letom 2013, veljajo do 80. leta starosti. V državah EU pa bi sedaj radi to starostno mejo znižali na 70 let. Gre sicer zgolj za predlog posodobljene direktive o vozniških dovoljenjih, ki naj bi začela veljati konec letošnjega leta. Številni menijo, da je to samo ukrep za polnjenje državne (predvsem zdravstvene) blagajne.

Po eni strani bo treba delati dlje, po drugi pa z dragimi zdravstvenimi pregledi dokazovati, da si še vedno sposoben za vožnjo, kar je čisti nesmisel.

Ob tem je treba poudariti, da vse to za Slovenijo ni prav nič novega. Že pred desetimi leti se je spremenila zakonodaja, ki določa, da vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G veljajo samo do dopolnjenega 70. leta starosti. Po tem letu se lahko vozniško dovoljenje podaljša za največ pet let ob predložitvi zdravniškega spričevala. Novost je tudi ta, da je treba na vsakih deset let priti na upravno enoto z novo fotografijo in vozniško dovoljenje podaljšati, kar stane nekaj manj kot 20 evrov.

To velja tudi za vse imetnike starih vozniških dovoljenj, ki so jih nedavno zamenjali z novimi – plastičnimi. Slednjim sicer še vedno ostane veljavna kategorija do 80. leta starosti. In tako bo tudi ostalo!

Zamenjava vozniške izkaznice po 15 letih

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300