Krizni dodatek 200 evrov mora prejeti vsak, ki je delal
Štajerski Tednik
Tipografija

Glasne so bile napovedi o nagrajevanju tistih, ki v teh kriznih časih epidemije delajo, ohranjajo gospodarstvo pri življenju. 200 evrov vsakemu zaposlenemu v zasebnem sektorju, se je glasila ena izmed njih. Ali bo ta dodatek resnično tudi izplačan? Po razlagi generalne direktorice Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Katje Rihar Bajuk bi absolutno in brezpogojno moral biti izplačan vsaj v tej višini (200 evrov) čisto vsem delavcem, ki delajo v tem času!

Vlada je namreč (med drugim) sprejela dva povezana ukrepa za podjetnike oz. gospodarstvo. In sicer bodo vsem delavcem, ki delajo v času trajanja epidemije (gre za obdobje od 13. 3. do 31. 5.) v celoti poplačala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (SPIZ). Ker delodajalcem tega prispevka (v višini 15,5 % od delavčeve bruto plače in 8,85 % na bruto plačo delavca) ne bo potrebno plačati, morajo »v zameno« vsem zaposlenim, ki delajo in katerih zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačati mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov. Ta dodatek ne bo obdavčen. Za marec pa morajo delodajalci krizni dodatek izplačati v sorazmernem delu glede na čas, ko so zaposleni delali.

Podjetja se ne morejo izogniti plačilu dodatka

Podjetja oprostitve plačila prispevkov ne more zavrniti, da bi se tako izognilo izplačilu kriznega dodatka. »To ni mogoče, predvidena je oprostitev plačila prispevkov za vse, prav tako so delodajalci dolžni izplačati krizni dodatek vsakemu zaposlenemu, ki dela,« je pojasnila Katja Rihar Bajuk.

V Talumu zaposlenim 350 evrov bruto dodatka

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300