SLS izključil Marjana Podobnika iz stranke
Politika
Tipografija

Razsodišče SLS je danes iz stranke izključilo nekdanjega predsednika Marjana Podobnika. Predsednik SLS Marko Zidanšek današnjo odločitev vidi kot priložnost za prenovo na desnem političnem polu. Sam znotraj stranke čuti trdno podporo, odločitev je zanj tudi sporočilo članov, da se ne gredo zakulisnih igric.

Izključitev Marjana Podobnika, ki je vnovič pripravljen prevzeti vodenje SLS, je predlagal izvršilni odbor stranke. O njegovi izločitvi je v začetku avgusta najprej odločal občinski odbor SLS v Velikih Laščah kot pristojni odbor, saj je Podobnik tam član, ki se za izključitev ni odločil.

Izvršilni odbor SLS se je zato pritožil na razsodišče SLS. Razsodišče je o tem spregovorilo v petek, a ker so potrebovali dodatno mnenje statutarno-pravne komisije, so po njegovi pridobitvi danes korespondenčno nadaljevali s sejo in s štirimi glasovi za ter enim proti sklenili ugoditi pritožbi izvršilnega sveta. Odločitev razsodišča je dokončna. Člani razsodišča SLS, ki odloča o sporih glede članstva, so Miran Gorinšek, Franci Rokavec, Miran Stanko, Martina Vrhovnik in Franc Zdolšek.

Izvršilni odbor je julija izključitev Podobnika predlagal zaradi domnevnih kršitev strankinega statuta in kodeksa etičnega ravnanja, in sicer naj bi kršil člene, ki govorijo o "obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS in vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti".

V stranki so izpostavili pisanje časnika Delo, da naj bi se Podobnik s predsednikom SDS Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred in po volitvah v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ter ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah. O Podobnikovem kršenju statuta in kodeksa je prepričan tudi sedanji predsednik SLS Marko Zidanšek.

Podobnikovo dogovarjanje z Janšo je danes označil za kravjo kupčijo. Kljub Podobnikovi izključitvi pa Zidanšek v stranki ne pričakuje bistvenih pretresov, ampak normalno delovanje v prihodnosti.

Marjan Podobnik je SLS vodil od leta 1992 do neuspešne združitve stranke s SKD leta 2000. (sta)

Foto: sls.si

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300