Arbitražno sodišče bo nadaljevalo z delom, Hrvaška vztraja pri izstopu
Politika
Tipografija

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da bo nadaljevalo z delom. Sklenilo je, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe.

Sodišče bo zdaj v novi sestavi ponovno preučilo tako pisna kot ustna stališča in številne kartografske in druge dokumente, ki sta jih sodišču predložili obe državi. Nato se bo posvetovalo z obema državama, ali bo potrebna nova ustna obravnava pred dokončno odločitvijo, piše v sporočilu za javnost, ki ga je danes objavilo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar v primeru.

Arbitražno sodišče je tudi izrecno poudarilo, da "kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije niso take, da bi bilo nadaljevanje postopka nemogoče, zato ne premagajo cilja in namena sporazuma". "Ni ovir, da se postopki v okviru arbitražnega sporazuma ne bi nadaljevali," je poudarilo.

Predsednik vlade Miro Cerar in zunanje ministrstvo sta pozdravila današnjo odločitev arbitražnega sodišča o nadaljevanju postopka reševanja spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija bo to odločitev spoštovala in enako pričakuje od Hrvaške.

Toda: Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes sporočilo, da je arbitražno sodišče s svojo odločitvijo o nadaljevanju postopka v sporu o slovensko-hrvaški meji zamudilo priložnost, da bi vrnilo zaupanje v neodvisnost in nepristranskost lastnega dela in mednarodnega arbitražnega sodišča na sploh. Vztrajajo pri izstopu iz postopka.

Hrvaška diplomacija ponavlja, da so ravnanja Slovenije povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku.

"Spominjamo, da je Slovenija s svojimi dejanji bistveno kršila sporazum o arbitraži. Tako ni bilo več mogoče uresničiti ne predmeta niti namena sporazuma. Zaradi tega je na podlagi enoglasne odločitve hrvaškega sabora iz julija 2015 in v skladu z določili mednarodnega prava Hrvaška tudi sprožila postopek za odstop od sporazuma o arbitraži ter je obenem prenehala z njegovim izvajanjem," so zapisali.

Kot so znova izpostavili, Hrvaška ni več stranka v tem arbitražnem postopku.

Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300