Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Dijakom golaž ne diši, raje imajo piščanca


Anemari Kekec
23. 5. 2025, 05.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mladi v Gimnaziji Ptuj pogosteje posegajo po manj kaloričnih obrokih, kot so solatni krožniki in sklede, t. i. "bowli", medtem ko so v srednjih (poklicnih in tehniških) šolah pod okriljem Šolskega centra Ptuj bolj priljubljene konkretnejše in energijsko bogatejše jedi, so poudarili v Slorestu, kjer skrbijo za dijaško prehrano na Ptuju.

cg_malica_srednjesolci_2.jpg
ČG
Srednješolci na malici

Skrb za prehrano otrok in mladostnikov je ena ključnih sleherne bolj razvite družbe. V Sloveniji je zdravo prehranjevanje mladine v pristojnosti Zavoda RS za šolstvo, ki določa smernice, kako naj bi se prehranjevali v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter v drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Predpisano je skoraj vse, od živil do energijskih vrednosti obrokov, količin do prostorov, kje morajo imeti mladi možnost, da svoj obrok zaužijejo čim bolj zdravo. Zdravo torej na vseh korakih. A je res tako? Znamo pravilno vzgajati in skrbeti za zdravo prehranjevanje naših potomcev?

„Gimnazijo Ormož mladi izberejo tudi zaradi okusne hrane“

Če se ozremo po srednjih šolah na Ptuju in v Ormožu, lahko z mirno vestjo pritrdimo, da se pristojni na vse pretege trudijo, da je hrane dovolj in da je čim bolj zdrava. Sledijo smernicam, poudarjajo vsi. „Gimnazijo Ormož mladi izberejo tudi zaradi okusne hrane, saj dobijo več kot drugje, celo kosilo, in v šoli tako pojedo topel obrok,“ je bil odkrit Aleksander Šterman, ravnatelj OŠ Ormož, kjer v njihovi kuhinji skrbijo tudi za prehrano dijakov Gimnazije Ormož.

Na vprašanje o trendih in željah mladih, ki bolj kot jedi klasične slovenske kuhinje z govejo juhico, praženim krompirjem, pečenko in nič koliko variantami jedi na žlico želijo več „eksotike“, je odvrnil, da se v skladu s smernicami za zdravo prehrano prilagajajo trendom mladih. Ti si, kot je splošno znano, še vedno bolj kot malico ali kosilo radi privoščijo kakšno „dobroto“ iz McDonald'sa ali od katerega izmed številnih ponudnikov hitre hrane, ki po na naših krajih še vedno rastejo kot gobe po dežju in jih je že skorajda več kot pristnih slovenskih gostiln.


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.