Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Občinski banketi: od golaža do vola


Mojca-Zemljaric
14. 5. 2025, 05.41
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Občinski prazniki so stalnica dogajanja po lokalnih skupnostih. Običajno gre za več dogodkov, ki potekajo v sklopu praznika, osrednja prireditev pa je še posebej slavnostna, saj na njej podelijo osrednja občinska priznanja. Kot se za slavje ali rojstni dan pritiče (občinski praznik je namreč praznovanje rojstnega dne občine), je treba goste pogostiti; seveda brezplačno. Kako za to poskrbijo v občinah Spodnjega Podravja in koliko tovrstni banketi stanejo?

cg_pogostitve_1-velika.jpg
ČG
Banketi ob občinskih praznikih

Za pogostitev po osrednji proslavi ob občinskem prazniku denarnico najbolj odprejo v občinah Markovci, Kidričevo in Gorišnica. Markovčani so letos za banket plačali slabih osem tisočakov, Gorišničani lani skoraj deset in Kidričani osem. Mestna občina Ptuj, ki je praznovala konec aprila, je za letošnjo pogostitev namenila 7.500 evrov.

Kot smo izračunali, v povprečju občine za pogostitve, ki sledijo proslavam, namenijo dobrih pet tisočakov, pri večini je neprecenljiva pomoč prostovoljcev. Če kuhajo in strežejo v lastni režiji oziroma s pomočjo društev, je seveda ceneje, kot če najamejo gostince. Poglejmo podrobneje.

Ptuj: 7.500 evrov

V največji občini v regiji, na Ptuju, so letos za pogostitev odšteli 7.500 evrov. Najeli so gostinca, to je bilo podjetje Štajerska hiša kulinarike. »Celotna pogostitev, vključno s strežbo, najemom miz in ostale opreme, je stala okoli 7.500 evrov,« so povedali v Mestni hiši. Obiskovalcev na letošnji osrednji občinski proslavi je bilo nekaj čez sto, toliko so jih tudi pogostili.

Ormož: 6.600 evrov

»V lanskem letu so stroški pogostitve po osrednji proslavi znašali 6.600 evrov. Pri večini dogodkov sodelujemo s šolo, za strežbo pijač preko študentskega servisa vključimo študente. Hrana je običajno "finger food" – obloženi kruhki, hladne solate, testeninske jedi (njoki, tortelini, rižote, kaneloni), mesne in tudi jedi z morskimi sadeži. Vedno poskrbimo za sladice in pripravimo brezglutenske ter vegetarijanske jedi,« so pojasnili v kabinetu župana Danijela Vrbnjaka ter poudarili izjemno pomembno vlogo prostovoljcev na dogodkih. »Pri večjih dogodkih, zlasti ob osrednji občinski proslavi, je sodelovanje prostovoljcev, predvsem gasilk in gasilcev, že ustaljena in nepogrešljiva praksa. Prevzamejo pomembno vlogo pri strežbi in pripravi hrane. V takšnih primerih poskrbimo za raznoliko kulinarično ponudbo, ki vključuje več vrst toplih jedi, jedi na žlico ter razne priloge.«

Kidričevo: 8.000 evrov

Več v Štajerskem tedniku


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.