Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

»To vino je bilo pridelano na Kogu«


Darja Žganec Horvat
25. 8. 2021, 21.09
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Turistično in kulturno društvo Kog je tudi letos organiziralo ocenjevanje vin, ki so bila pridelana iz grozdja v vinogradih na Kogu. Domači vinogradniki in vinarji so v ocenjevanje oddali 45 vzorcev, ki jih je komisija enologov skrbno pregledala in razglasila rezultate.

1629724237_dzh-mednarodno_priznana.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

»Člani komisije smo bili prijetno presenečeni, saj smo v ocenjevanje prejeli toliko šipona, kot nikjer drugje – izmed devet vzorcev šiponov jih je sedem dobilo zlato priznanje, dva vzorca pa sta bila ocenjena z velikim zlatim priznanjem. Celotni sortni sestav najboljših sort s Koga so dopolnjevali še sovinjon, šardone, laški rizling, renski rizling in seveda vina posebne kakovosti,« je povedala predsednica ocenjevalne komisije Lidija Ruška . »Lanska vroča jesen pa je iz sovinjona, ki je drugače zelo aromatična sorta, žal izkadila alkaloidne snovi, zato se letos ni tako karakteristično izkazal.«

Vzorci so bili letos ocenjeni z visoko srednjo oceno, ki je znašala 18,31, en vzorec pa je bil izločen. »Strašno sem vesela, da imajo na Kogu že toliko let zapored voljo organizirati ocenjevanje vin. Letos smo podelili sedem srebrnih priznanj, 33 zlatih priznanj in štiri velika zlata priznanja,« je še povedala Lidija Ruška, najbolj znana in priznana enologinja iz koncev, od koder prihajajo po mnenju mnogih najboljša slovenska vina.

»Na trgu imajo danes prednost mlada, sveža vina«

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.