Na baronovi večerji kar štiri svinjske glave
Na gradu Muretinci se je zavrtel čas nazaj v srednji vek. Baronov tabor je namreč tudi letos privabil številne skupine iz Slovenije in tujine, ki prikazujejo srednjeveško življenje, obrti in igre. Organizatorju, kulturno umetniškemu društvu Baron, ki ga že vrsto let vodi Janez Golc oz. baron Jakob Breuner Markovski, je letos vreme dobro služilo. Bogato in zanimivo dogajanje so tokrat popestrili s številnimi aktivnostmi, kot so lokostrelstvo, poslikave obraza, srednjeveški vrtiljak za otroke, mečevanja, ognjeni spektakel, srednjeveška glasba … Osrednji dogodek je baronova večerja z nastopi skupin, na kateri ni manjkal niti dvorni norček.

Sredi vročega sobotnega popoldneva so se na dvorišču gradu Muretinci sprehajali plemiči, dvorne dame, vitezi, vikingi, tlačani in številni drugi srednjeveški liki. Grad Muretinci namreč ponuja avtentično kuliso za dogajanje. Na lepo pokošeni zelenici si je vsaka izmed skupin uredila svoj tabor in podoživljala čas izpred nekaj stoletij. Na sredo so postavili srednjeveški vrtiljak s košarami, v katere so sedli otroci in vsake toliko časa poprosili starejše, da jih vrtijo. Pri tem so se neizmerno zabavali in smejali. Nedaleč stran so perice barona Jakoba Breunerja, gostitelja tabora, ravno zaključile pranje perila. Poudarile so, da je baron z njihovim delom zelo zadovoljen, prav tako jih dobro plača. Ena izmed njih je povedala, da na gradovih perice niso imele veliko dela, saj se imenitna oblačila sploh niso prala, ampak samo zračila in predajala naprej iz roda v rod. Perice pa so imele kljub temu zelo težaško delo, saj so morale poskrbeti za čisto spodnje perilo in posteljnino. Praviloma so prale ob potoku in si pomagale z raznimi lesenimi pripomočki ali pa so madež poskušale odstraniti z udarjanjem ob kamen. To je bil tudi čas za čenče, predvsem o grajskih romancah in skrivnostnih nočnih dogajanjih. Perice so si iz vode, lužnega kamna in stare svinjske masti izdelovale žajfo oz. milo, črno perilo so namakale v vodi in pepelu.
Preberite več v Štajerskem Tedniku