Markovci: Turistično društvo je »gujdeka klalo«
V gasilsko-vaškem domu Nova vas pri Markovcih je minulo soboto vladalo veselo razpoloženje. Kako da ne, ko pa so pridni člani Turističnega društva (TD) občine Markovci pripravili že devete tradicionalne koline.

Zimski in predfašenski čas je bil navadno čas, ko so se delale še zadnje koline. Nekaj mesa se je še dalo »zelhat«, nekaj se ga je dalo v tünko, velik del pa se ga je pojedlokar na kolinski večerji, pripoveduje predsednik TD Franc Brodnjak. Da ta stari dobri običaj ne bi potonil v pozabo, so člani društva pripravili že devete tradicionalne koline na način, kot so to počeli naši dedje. V roke so pljunili ob osmi uri zjutraj. 180-kilogramskega prašiča, ki so ga kupili pri domačem rejcu, so zaklali in nadaljevali z razrezom mesa. Glavna pri tem sta bila Mirko Čuš in Vlado Bezjak. A mesarjem in pomagačem delo zagotovo ne bi tako zlahka steklo, če članice skozi ves dan ne bi skrbele in pripravljale tradicionalnih jedi, ki sodijo zraven – kot so kisla juha, pražena jetrca, cel kuhan krompir in kislo zelje.
Preberite več v Štajerskem Tedniku