Zaradi rumenice ob nadpovprečen vinski letnik
Vinski letnik 2025 je v večini kleti že zaključil fermentacijo. Zdaj je ključnega pomena redno spremljanje prostega žvepla in izvedba prvega pretoka vina z grobih droži.
Marko Breznik, specialist za vinogradništvo na mariborskem kmetijskem zavodu pravi: "V kleteh zori letnik z izrazito sadnostjo in svežino – govorimo o tipičnem štajerskem letniku."
Za vinogradniki je eno bolj stresnih obdobij, to je vretje oz. fermentacija mošta. "Kislina in sladkorji so bili letos optimalni, beležili pa smo nizke vrednosti amoniakalnega dušika, ki je hrana za kvasovke. Posledično je prihajalo do zastojev fermentacij," opaža Breznik. Kjer se je vretje predčasno ustavilo in je del sladkorja ostal nepovret, obstaja nevarnost ponovnega vretja ob dvigu temperatur, zato je natančno spremljanje ravni žvepla še toliko pomembnejše. "Z vidika lažje nege in manjše porabe žvepla je zagotovo boljše, da je v vinih manj ostanka neprevretega sladkorja," svetuje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se