V Halozah in Slovenskih goricah le pol povprečnega pridelka grozdja
Medtem ko so zgodnje sorte že v večini končale fermentacijo oz. vretje v kleteh, se sedaj začenja glavnina trgatev. Visoke temperature v zadnjem obdobju so močno pospešile dozorevanje grozdja, tako letos beležimo drugi najzgodnejši letnik, in glede na napovedi bodo še vztrajale. Matej Rebernišek s ptujskega kmetijskega zavoda zato vinogradnike poziva, da naj upoštevajo osnovne napotke glede higiene, temperature grozdja, transporta …

Terenski svetovalec in izkušeni vinogradnik še pravi, da je bila letošnja pridelava grozdja v Halozah in Slovenskih goricah ena najzahtevnejših v zadnjem obdobju. Ne toliko z vidika varstva trte pred boleznimi, temveč zaradi samih ekstremnih vremenskih pojavov. »Spomladi se je začelo s spomladansko pozebo. Nizke temperature so povzročile škodo v vseh vinogradih. Sorte, ki zgodaj odganjajo, so lahko povsem pozeble (predvsem sorta muškat otonel). Pri večini drugih sort je mraz povzročil stres trtam, kar je prineslo motnje v cvetenju vinske trte in nato neenakomerno dozorevanje grozdja (nerazvite, manjše zelene jagode).« V poletnih mesecih so dodatno škodo zadala še neurja s točo. »Zaradi vseh teh vremenskih dogodkov v letošnjem letu se lahko v Halozah in Srednjih Slovenskih goricah pri večini vinogradnikov pričakuje od 20 do 50 % pridelanega grozdja na večletno povprečje,« ocenjuje Rebernišek.
Največji skok v ceni pri muškatu
Preberite več v Štajerskem Tedniku