»Ni še prepozno za odpravo napak«
Letošnja vinska letina je bila vse prej kot običajna. Pozeba, neurja s točo, poletna suša – vremenske nevšečnosti, ki so vplivale predvsem na količino in zdravstveno stanje grozdja, pa tudi na dozorevanje grozdja in posledično na določenih legah ter sortah nizke kisline.

Letnik je zaznamovan tudi z izredno nizkimi izpleni in posledično malimi pridelki. »Letos je posebej vidna razlika med vinogradniki, ki grozdje pecljajo, in vinogradniki, ki grozdje zgolj stisnejo. Vinogradniki, ki so grozdje pecljali, so letos ustvarili višje kisline, saj so s tem povzročili sproščanje soka tudi iz zelenih, nedozorelih jagod. Zaradi prej naštetih stresnih pogojev je bilo teh zelenih jagod veliko. To ni nujno slabo, saj pri vinogradnikih, ki pridelujejo zvrsti, je kakšen gram več kisline dobrodošel. Kisline namreč dajejo vinu značilno svežino,« pove Rebernišek.
Zaradi na splošno nizkih kislin v letošnjem letu, visokih sladkornih stopenj je zato Matej Rebernišek že v jeseni pozval vinogradnike, da ne puščajo ostankov sladkorja v vinu, temveč naj dopustijo, da sladkor fermentira do konca.
Preberite več v Štajerskem Tedniku