Hrvati in Italijani po živino na Češko, slovenski kmetje s prepovedjo
Bolezen modrikastega jezika, ki se je lani začela širiti po Evropi, naše države še ni dosegla, pa vendar že vpliva na rejo govedi. »Zaradi bolezni modrikastega jezika na Češkem od tam ne moremo uvažati telet. Zdaj jih nabavljamo v drugih državah, a opažamo, da so teleta drugod dražja,« je opozoril Davor Trstenjak in dodal, da medtem ko slovenski rejci ne smejo uvažati živine iz Češke, Italijani in Hrvati teh omejitev nimajo.

Lani se je bolezen modrikastega jezika razširila v več evropskih državah. Največ izbruhov je bilo povezanih z okužbo BTV 3. Ta serotip je bil leta 2023 prvič potrjen v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, nato pa se je razširil tudi na Dansko, v Francijo in Luksemburg. BTV 3 so jeseni potrdili tudi na Švedskem, Norveškem, v Švici, Španiji, na Portugalskem, v Grčiji ter na Češkem in v Avstriji. Širjenje bolezni se je sicer v zimskih mesecih na območjih, kjer je temperatura vplivala na aktivnost mrčesa, umirilo, pričakovati pa je, da bo do novih izbruhov in s tem širjenja bolezni prišlo v spomladanskih mesecih novega leta.
Slovenija odstopanj ni odobrila
V Sloveniji trenutno ni bolezni modrikastega jezika in za ta status si na kmetijskem ministrstvu prizadevajo tudi z vztrajanjem pri strogih ukrepih glede uvoza živine iz držav, kjer je bila bolezen evidentirana. Evropske uredbe pravijo, da lahko z območja, kjer je bila bolezen zaznana, na območje, kjer bolezen še ni bila evidentirana, pridejo le živali, ki so bile cepljene v skladu z določbami evropskih predpisov. »Zakonodaja sicer dopušča državam članicam EU, da odobrijo določena odstopanja, kot na primer tretiranje živali z repelentom in nato po 14 dneh testiranje, vendar Slovenija teh odstopanj, ki lahko pomenijo tveganje za vnos bolezni, ni odobrila. Na Hrvaško je vnos take živali možen, saj Hrvaška nima priznanega statusa države, proste bolezni modrikastega jezika,« so pojasnili na ministrstvu.
Toda vztrajanje pri strogih ukrepih ima visoko ceno za živinorejce.
Preberite več v Štajerskem Tedniku