Brata sta našla izziv na domači kmetiji
Kmetija Selinšek v starem delu vasi Starše ima dolgo tradicijo pridelave mleka in reje goveda. Z leti so se znanje in izkušnje prenašali iz roda v rod, vsak naslednji pa je dodal nekaj svojega, da bi kmetija uspevala in se razvijala. Pred leti sta vodenje družinske kmetije ob pomoči staršev prevzela brata Davorin in Jernej. Osnovna dejavnost na kmetiji je pridelava mleka. Tako v lokalnem okolju kot širše pa so znani predvsem po jogurtih, sirih, skuti in drugih mlečnih izdelkih.

Mlajši brat Jernej je ob našem obisku na domačem dvorišču ravno popravljal enega izmed kmetijskih strojev. Sam sprva ni nameraval ostati na družinski kmetiji, ampak si je potem premislil in se pridružil bratu Davorinu, ki ga je kmetijstvo zasvojilo že kot otroka. »Z bratom sva rastla med traktorji, kravami, bila sva tesno v stiku z naravo. Delo kmeta sva vzljubila, to naju pač veseli. Po osnovni šoli sem se vpisal na srednjo kmetijsko šolo in nato še na višjo s ciljem, da se zaposlim na domači kmetiji in nadaljujem družinsko tradicijo. Podobno je razmišljal tudi brat, ki je to odločitev sprejel nekoliko kasneje,« je povedal Davorin Selinšek, ki je ravno izdeloval albuminsko skuto. Gre za posebno sirarsko skuto brez maščobe, ki je med ljudmi vse bolj priljubljena. Je pa postopek izdelave precej zahteven, saj je treba sirotko segreti na okoli 90 stopinj C in ji dodati nekaj kislega. Drugo leto bodo obeležili že deseto obletnico dopolnilne dejavnosti. S predelavo mleka so se začeli ukvarjati predvsem zato, da sta lahko oba brata ostala na kmetiji, drugače bi se moral eden izmed njiju zaposliti kje drugje. »Takrat je bila kmetija enostavno premajhna, da bi lahko preživela štiri ljudi. Zato smo po tehtnem premisleku sprejeli odločitev, da gremo v razširitev.
Preberite več v Štajerskem Tedniku