Nove zapovedi šolske prehrane: »Otroci bodo lačni, starši pa nezadovoljni!«
Nove prehranske smernice v vrtcih in šolah razburjajo širšo javnost. Po mnenju nekaterih osnovnih šol so preveč rigorozne, količine zavržene hrane pa se bodo najverjetneje še povečale. Že do sedaj so iz šolskih kuhinj poročali, da učenci niso navdušeni nad bolj zdravimi obroki. Načrtovalci šolske prehrane so tokrat pred velikim izzivom – kako zadostiti novim smernicam in hkrati uspeti, da bodo učenci šolsko malico oz. kosilo tudi z veseljem pojedli. Pri vsem tem pa so seveda finančno omejeni.

Na območju Spodnjega Podravja se trenutno cene šolskih kosil gibljejo med 2,40 in 2,80 evra. Za ta znesek morajo načrtovalci šolske prehrane zagotoviti polnovreden obrok, kar je, sploh v času prehranske draginje, poseben izziv. V nasprotnem primeru bodo primorani cene šolskih kosil dražiti, dodatni strošek pa bo znova padel na ramena staršev. Glavne novosti na področju šolske prehrane so, da na šolskih jedilnikih predvidoma ne bo več paštet, pic, hrenovk, rogljičkov …, torej visoko procesirane hrane. Na črnem seznamu so tudi različni slani in sladki prigrizki, deserti, slaščice, sladke pijače in sadni sokovi.
Kuhar: »To je popolna neumnost!«
Jedilnik kosil odslej vpeljuje živila, ki so bila do sedaj na šolskih ali vrtčevskih jedilnikih redko ali nikoli; denimo bob, sojo, lečo in čičeriko ter iz njih pripravljena živila. Teh vrst stročnic v Sloveniji praktično ne pridelujemo, nekaterih v zadostnih količinah tudi v Evropi ne. Vsa ta živila torej prihajajo iz uvoza, iz tretjih držav.
»To so netradicionalna živila, z njimi nahraniti desettisoče otrok ni majhna malica,« pravi agrarni ekonomist in dober poznavalec ureditve sistema šolske prehrane Aleš Kuhar, ki poudarja, da bo, ker bomo denimo lečo ali čičeriko primorani uvažati, to vplivalo tudi na končno ceno živila. Že zdaj je v šolah prisoten velik pritisk staršev, češ da je šolska prehrana predraga: »To je popolna neumnost! Pripraviti obrok za dva evra, ki ga bo mladina pojedla, ne pa vrgla v smeti, je na meji razumnega.« Da »ščaraj« obroke, kot pripravi jedilnika sami rečejo organizatorji šolske prehrane, je potrebne veliko znanja, iznajdljivosti, pa tudi motivacije.
Preberite več v Štajerskem Tedniku