Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Kultura
Tipografija

V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko regijo v disciplini trobenta. Gre za največje glasbeno tekmovanje na Slovenskem z najdaljšim stažem med nacionalnimi tekmovanji.

Ptujskega tekmovanja se je udeležilo 20 mladih glasbenikov in glasbenic nižjih glasbenih šol, ki so pokazali, kako spretni so s trobento. Njihove nastope je ocenila tričlanska komisija v sestavi: Boštjan Lašič, profesor trobente na Glasbeni šoli v Murski Soboti, Miran Majcen, profesor trobente na Glasbeni šoli Celje, in Matjaž Dobrovnik, profesor trobente na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Po besedah Štefana Petka, ravnatelja ptujske glasbene šole, člani komisije ocenjujejo osnovne glasbene prvine, intonacijo, pravilen tempo in splošen umetniški vtis. „Na takšna tekmovanja se uvrstijo res tisti najboljši učenci, ki veliko vadijo in načrtovano snov zelo hitro osvojijo. Tisti, ki osvojijo vrhunske rezultate, lahko pridobijo tudi štipendijo“; je še dodal Petek.

Iz Glasbene šole Ptuj se je tekmovanja udeležil 12-letni Matic Majcen, ki že šest let igra trobento. Za ta instrument ga je navdušil njegov stric, ki je tudi trobentar. Četrtkovega nastopa sicer ni opisal kot svojega najboljšega, to je pripisal nekoliko zgodnji uri, ko so ustnice še zaspane, in tremi. Kljub temu pa je uspel osvojiti odličnih 92,67 točke in se uvrstiti na nacionalno tekmovanje, ki bo v marcu na Gorenjskem. Matic je doma iz Savcev v občini Velika Nedelja in obiskuje osnovno šolo Podgorci. Kot je povedal, mu je igranje trobente v veliko veselje, vadi vsak dan vsaj eno uro, njegove najljubše pa so klasične sklade, pa tudi jazz in blues. Pri svojem profesorju trobente Zmagu Štebihu ceni predvsem to, da je razumevajoč in profesionalen, ne preveč strog, po njegovem mnenju pa zna učenca motivirati na prijazen način. Tekmovanj se udeležuje predvsem zato, ker so pomembna za ustvarjanje uspešne glasbene kariere. Na vprašanje, kaj si želi postati, ko bo velik, brez oklevanja odgovori: poklicni trobentač.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300