Prvi samostojni koncert skupine Oslüšari
Kultura
Tipografija

V vasi, kjer je pesem doma, je vokalna skupina Oslüšari, ki kot sekcija deluje pod okriljem Kulturnega društva Osluševci, po šestih letih delovanja v dvorani vaškega doma v Osluševcih pripravila svoj prvi samostojni koncert.

Skupino sestavljajo vaščani in kakšen član ali dva iz neposredne soseščine, vodi pa jo umetniški vodja Daniel Belšak. Pevska tradicija, ohranjanje šeg, navad in običajev, kar na kratko imenujemo duhovna kultura, ima v Osluševcih dolgo in bogato tradicijo. Začetkov sploh ni zaznati, so od vedno, odkar je vas in prebivalci v njej.

Vokalna skupina Oslüšari je nastala pred šestimi leti, ko so vsem dobro poznane Pevke ljudskih pesmi iz Osluševec po dvajsetih letih zaključile aktivno delovanje. Takrat so se vaščani povezali in zbrali skupino pevcev kot presenečenje Pevkam ljudskih pesmi ob njihovem slovesu. V vasi, kot so Osluševci, brez organiziranega petja pač enostavno ne gre. Presenečenje je seveda uspelo in od takrat aktivno delujejo.

Udeležujejo se vseh vaških, društvenih in lokalnih prireditev in območnih revij pevskih zborov JSKD OI Ormož, večkrat na leto pa zapojejo tudi pri maši v farni cerkvi svetega Lenarta v Podgorcih.

Na praznični sobotni večer, ko so praznovali svoj šesti rojstni dan, so v goste povabili vokalno skupino Mladi veseljaki iz Cirkulan, s katero so neposredno povezani, saj si delijo dva člana. Zbrani so lahko prisluhnili izbranim slovenskim skladbam, v izvedbi gostiteljev jih je bilo slišati osem, gostje so zapeli štiri, na koncu pa so še družno, mogočno, vsem zbranim na zdravje, zapeli napitnico. Navzoče so nagovorili predsednica KS Podgorci Natalija Volmut, vodja izpostave JSKD Ormož Barbara Podgorelec in predsednik KD Osluševci Zdravko Munda. Prireditev je povezovala Martina Horvat.

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300