Cecilija Bernjak, vsestranska kulturnica
Kultura
Tipografija

Deževen aprilski Domoznanski večer je privabil v razstavišče Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju mnoge ljubitelje likovne umetnosti in literature. Čeprav je v dominikanskem samostanu hkrati potekala proslava ob ptujskem občinskem prazniku, je dan knjige in avtorskih pravic zasedel vse sedeže z obiskovalci, ki sodijo v krog prijateljev prekmursko-ptujske Hajdinčanke, vsestranske kulturnice, literatke in ljubiteljske slikarke Cecilije Bernjak.

Dogodek, ki ga je na svojstven način povezovala Liljana Vogrinec, hčerka osrednje gostje, je izzval številne prisrčne aplavze, še posebej, ko sta z mamo spregovorili v njeni rojstni prekmurščini. O svoji mami pa je pripravila tudi slikovito zgibanko, v kateri jo je na kratko in jedrnato predstavila.

O Ceciliji Bernjak, ljubiteljski slikarki, ki ima za seboj že večdesetletno likovno kilometrino, pa je spregovoril Jože Foltin, profesor likovne umetnosti in mentor Likovne sekcije dr. Štefke Cobelj DPD Svoboda Ptuj. Prisotne je popeljal med raznolikimi, svojstvenimi motivi. Več kot dvajset jih je na ogled do konca maja, ki so nastajali v različnih tehnikah in tudi obdobjih. »Sliki poskuša pridati osebno noto, kar doprinese k njeni razpoznavnosti, barve izbira neobremenjeno, jih medsebojno vrednoti ter komponira, kar pričara posebno vzdušje in različna razpoloženja,« je povedal ob avtoričini 15. samostojni razstavi.

Preostali del praznika knjige pa je bil posvečen sproščenemu, spontanemu pogovoru z avtorico elektronske knjige Čopič in pero, ki sta jo leta 2014 uredila in oblikovala Igor in Jana Kraševec iz takratne zbirke Cecilijinih pesmi in likovnih del.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300