Dokumentarni video Ptuj in sveti Jurij
Kultura
Tipografija

V produkciji Tosch TV je nastal kratek dokumentarni video o sv. Juriju, zavetniku Ptuja in zavetniku župnijske cerkve Župnije Ptuj – sveti Jurij, posvečen prazniku MO Ptuj, 23. aprilu, ko tudi goduje sv. Jurij.

S svojimi prispevki jo predstavljajo dr. Branko Vnuk, dr. Dejan Zadravec, p. Andrej Feguš, Franc Mlakar, Peter Vesenjak in Mihael Toš. Gre za pomembno tematiko za Ptuj v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, so poudarili. V MO Ptuj so letos prvič praznovali občinski praznik na god sv. Jurija, kar nekateri označujejo kot zgodovinsko praznovanje. Video prinaša pomembno sporočilo – naj dobro premaga zlo. V tem duhu naj bi se v prihodnje tudi razvijalo naše mesto.

Sv. Jurij je eden najbolj priljubljenih svetnikov, eden najstarejših zavetnikov, čeprav o njem ne vemo veliko. Njegova legenda je zgodba, zavita v tančico zgodovine, obstaja več kot 40 različnih zapisov o njegovem življenju. Med 55 viteškimi svetniki sta najbolj popularna sv. Mihael in sv. Jurij. Sv. Jurij je zaščitnik precejšnjega števila cerkva in mest.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300