Ormoško: Z novim vrtcem še knjižnica
Kultura
Tipografija

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož velja za osrednjo splošno knjižnico občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Kot javni zavod je bila ustanovljena konec leta 2007, večje organizacijske spremembe pa je nato doživela še sedem let kasneje, leta 2014, in sicer z uvedbo treh krajevnih knjižnic: v Središču ob Dravi, v Svetem Tomažu in v Ivanjkovcih.

Kot je pojasnila Mateja Serec, ormoška višja svetovalka za pravne zadeve, so lokalne skupnosti svojim prebivalcem dolžne zagotoviti izvajanje knjižnične dejavnosti na svojem območju, obseg in način organiziranosti pa določa zakonodaja. »V naši občini obstaja še nekaj središč z večjim številom prebivalcev, v katerih bi v skladu s knjižnično zakonodajo lahko delovale krajevne knjižnice. Taki območji sta tudi KS Miklavž pri Ormožu in Kog s središčem v Miklavžu, kjer smo ob rekonstrukciji vrtca pridobili prostore za delovanje nove krajevne knjižnice.«

Ustanovitev nove enote ormoške knjižnice seveda pomeni tudi dodatne stroške, in sicer bodo za njeno delovanje namenili nekaj manj kot 27.600 evrov, z njimi pa pokrili stroške zaposlitve bibliotekarja za najmanj polovični delovni čas, izposoje gradiva in dela z uporabniki, nakupa knjižničnega gradiva, kulturnih prireditev in materialne stroške obratovanja in vzdrževanja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300