Razstava Jožeta Foltina ob življenjskem jubileju: Slikar lepot domačega okolja
Kultura
Tipografija

Novo razstavno sezono so začeli tudi v Miheličevi galeriji. Na letošnji prvi razstavi, ki je posvečena tudi njegovi 80-letnici, se likovno občinstvo poklanja umetniku, slikarju in likovnemu pedagogu Jožetu Foltinu, Gre za pregledno razstavo njegovega izjemnega ustvarjalnega opusa pod naslovom Slikarske metamorfoze.

Zbrana množica na odprtju je  pokazala, kako cenjen je slikar v tem okolju in širše, ne samo kot umetnik, temveč tudi kot človek. Razstava seveda naslavlja pustni čas, saj motiv kurenta v Folitnovih delih zaseda pomembno mesto, in sovpada s praznovanjem kulturnega praznika.

Vsebino razstave in umetnikovo ustvarjanje je predstavila kustosinja Stanka Gačnik, tudi avtorica spremljajočega razstavnega kataloga: „Jože Foltin, ptujski slikar, profesor likovne umetnosti in pedagog, je slikarski in ustvarjalni naboj dolgo nosil v sebi, ga skromno skrival, negoval in oblikoval. V začetku devetdesetih let 20. stoletja pa se je nenadoma odločil, da začne ustvarjati, slikati, razstavljati, da se izpove in pokaže, kako čuti in doživlja. V Miheličevi galeriji ptujskega muzeja se je doslej predstavil trikrat.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300