Karel Gržan, pater in kmet: „Največja groza je, da si osamljen ...“
Kultura
Tipografija

Razstavišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je bilo premajhno, da bi lahko sprejelo vse, ki so želeli prisluhniti pogovoru s patrom Karlom Gržanom o knjigi Mir, ki je nastala v radovednem dialogu z novinarjem in publicistom Juretom Aleksičem in je prva osebna in biografska knjiga patra Karla Gržana. Ptujčani si patra Karla Gržana tudi malo lastimo. Na Ptuju je deloval od leta 1985 do 1994, bil je kaplan v župniji sv. Ožbalta, zato je Ptuj tudi kos patrovega srca. Začel je delovati tudi v Karitas. Zelo ga je nagovorila stiska ljudi, zlasti tistih, ki so živeli osamljeno, skrito, trpeče življenje.

Pater Karel Gržan je uradno Štajerec, po očetu trmast Pohorec. Ni bilo samoumevno, da bo partizanski otrok postal duhovnik. Starši niso bili najbolj veseli, ko se je začutil poklicanega. Imel pa je neznansko srečo, da je vedno lahko računal na ljubezen in podporo svojih staršev, četudi, kot pove, je bila ta njegova odločitev zanje silno trpljenje. Starše občuduje, da so to sprejeli, še posebej mama, ki je pričakovala vnuke.

„Stari svet umira, rojeva se novi, vodnarjev svet“

„Znova je treba prebuditi sočutenje, odtujili so nas, nam ukradli pozornost. Ko nam dajejo nekaj zastonj, so ljudje produkt, s katerim tržijo. Problem teh frekvenc pa je tudi, da te zasvojijo, ugrabijo, omamijo tvoj nevronski sistem, ampak o tem se sploh nič ne govori. Potem pa govorimo, da otroci nimajo več pozornosti. Zakaj ne ozavestimo tega, kdo jim krade pozornost, na kakšne finte jih lovijo. To je zloraba. Spolna zloraba je grozljivi kriminal, zloraba pozornosti pa je legalna. To je dopustno, o tem si nihče ne zastavlja vprašanja. Najprej se moramo osvoboditi mi odrasli. Ne bo lahko. Stari svet umira, rojeva se novi svet. Ozavestiti je treba manipulativne prijeme. Manipulacije so način, ki onemogoča kreativno razmišljanje, sploh če se mora otrok na pamet naučiti toliko stvari, da mu to onemogoča, da misel diha. V procesu izobraževanja je treba vsakega otroka prepoznati v njegovi osebni odličnosti,“ izpostavlja pater Karel, ki se veliko ukvarja tudi z izobraževalnimi sistemi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300