Pošasti so ljudje
Kultura
Tipografija

V Miheličevi galeriji so odprli gostujočo razstavo Mestne galerije Nova Gorica z naslovom Pošasti so ljudje. Gre za skupinsko razstavo sodobne slovenske umetnosti, na kateri razstavljajo Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj, Mateja Kavčič, Betina Habjanič in Karin Vrbek, slovenski umetniki različnih generacij in umetniških stilov.

Vizualna umetniška dela obiskovalca popeljejo skozi svet pošastnih prikazni, demonov in „frikov“, tudi občutka strašljive nočne more, prisotne celo v resničnem življenju. Včeraj je bil to covid, danes je to vojna, kaj pa nas čaka jutri? Vse to skozi svoja dela izpričujejo aktivni ustvarjalci sodobne slovenske umetnosti.

„Vse od antike do danes številna vizualna dela upodabljajo zlo, vojne, Hades. V slovenski umetnosti najdemo motiviko srhljivega predvsem pri umetnikih, ki so delovali med 1. in 2. svetovno vojno. Med najprepoznavnejšimi so France Mihelič, Zoran Mušič in Jože Tisnikar, ki jim je skupno to, da so znali na direkten in prefinjen način upodobiti tisto, česar nas je groza: temo, strah in smrt. Ker pa živimo v svetu, kjer grotesknost vnovič prihaja do izraza, kjer se po dveletnem spopadu s pandemijo soočamo z eno najresnejših kriz evropskega obstoja in nad nami namesto ptičev letajo vojaška letala, smo se odločili, da je čas poiskati motiviko 'srhljivega' tudi med aktualnimi slovenskimi umetniki.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300