Narava v umetnosti Gregorja Pratnekerja
Kultura
Tipografija

Devetega septembra je ptujska galerija Luna praznovala drugi rojstni dan. Ob tej priložnosti so odprli razstavo mednarodno uveljavljenega slikarja Gregorja Pratnekerja, ki živi in ustvarja v Mariboru. To je njegova tretja razstava na Ptuju, na kateri lahko občudujemo slikarjev utrip narave. Motive za svoja dela črpa iz narave.

„Narava je vseskozi navdihovala slikarje, saj so želeli ujeti njeno veličino in lepoto na slikarsko platno, velikokrat so sočasno izpostavili majhnost človeka, kar se kaže tudi v slikarskih delih, nastalih izpod rok umetnika Gregorja Pratnekerja. Umetniška dela opevajo naravo ter nam hkrati ponudijo vpogled v slikarjev intimni svet. Krajinske motive upodablja tako, da bi jih znali prepoznati na kakšnih okoliških sprehodih, predvsem na Pohorju, kjer se umetnik rad sprehaja in ukrade kakšne motiv iz narave, včasih tudi skozi fotografski objektiv. Umetnikovo videnje krajine je vedno povezano z njegovim razmišljanjem o sami naravi in svetu okrog nas,“ je o Pratnekerjevem utripu narave povedala kustosinja Doroteja Kotnik.

Prvič je Pratneker na Ptuju razstavljal že leta 2011, ko se je predstavil z deli pod naslovom Esenca gozdne krajine, svojo drugo razstavo v Miheličevi galeriji v letu 2022 pa je poimenoval Oko in čut za slikarstvo. Od njegove prve samostojne razstave pa je minilo že 22 let. Za svoja dela je prejel več domačih in mednarodnih nagrad.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300