„Človeštvo vedno potrebuje ljudi, kot je bil Ivan Potrč“
Kultura
Tipografija

Ena najlepših slovenskih knjižnic v mednarodnem merilu, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, je z majsko osrednjo prireditvijo Po sledeh Potrčeve Kreflove kmetije, ki jo je pripravila v sodelovanju z Gimnazijo Ptuj, obeležila 110. obletnico rojstva rojaka, pisatelja, dramatika, časnikarja in urednika Ivana Potrča in 30. obletnico njegove smrti. Letos mineva tudi 30 let od preimenovanja takratne Ljudske in študijske knjižnice Ptuj v Knjižnico Ivana Potrča.

Kreflova kmetija je prvi pomembni poskus kmečke socialne drame. Ivan Potrč je za to vrhunsko dramsko delo prejel Prešernovo nagrado leta 1947, leta 1955 pa za roman Na kmetih. Bil je eden izmed največkrat nagrajenih pisateljev svojega časa. „Dogajanja v Potrčevem letu smo prepletli tudi z Bralno značko za odrasle, ki jo letos izvajamo v sodelovanju z Mestnim kinom Ptuj. Rdeča nit branja je preplet knjige in filma, zato smo na bralni seznam uvrstili Potrčev roman Na kmetih, po katerem so posneli film Rdeče klasje. Ob zaključku bralne značke si bomo ta film tudi ogledali,“ je povedala direktorica ptujske knjižnice Milena Doberšek. Poudarila je, da človeštvo potrebuje ljudi, kot je bil Potrč, da opozarjajo na zmote, zablode in krivice posameznih družbenih ureditev.

Potrčevo zapuščino hranijo v ptujski knjižnici

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj hrani dragoceno literarno zapuščino Ivana Potrča, donacijo njegove žene Branke Jurca, ki je že na odprtju mladinskega oddelka v malem gradu leta 1994 povedala, da želi, da bi zapuščina njenega moža Ivana Potrča našla domovanje v ptujski knjižnici. Del zapuščine je doniral leta 2012 sin dr. Matjaž Potrč, ki je na eni od prireditev ob pisateljevi 100-letnici naznanil, da bodo knjižnici podarili tudi zapuščino mame Branke Jurca. Prejeli so jo leta 2014. Pisateljeva hči Marjetica Potrč, akademska kiparka in arhitektka, pa je knjižnici v letih 2020 in 2022 podarila del pisateljeve zasebne knjižnice.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300