Teden ljubiteljske kulture: Poziv k ponovni aktivaciji kulture
Kultura
Tipografija

Tudi letos so v Tednu ljubiteljske kulture, ki se je začel 21. maja, potekali številni dogodki. Gre za tradicionalno prireditev v organizaciji JSKD in ZKDS. Letošnji teden je posvečen literaturi, bralni kulturi in instrumentalni glasbi. Letošnje leto pa je posvečeno tudi dvema velikima slovenskima ustvarjalcema, pisatelju Josipu Jurčiču in skladatelju Josipu Ipavcu. Praznovanju Jurčičevega in Ipavčevega leta se pridružuje tudi JSKD. Partnerja Tedna ljubiteljske kulture ostajata združenje Sazas in IPF. Vse prireditve, ki bodo prijavljene v TLK dogodkovnik v času od 20. maja do 20. junija, bodo oproščene plačila nadomestil za avtorske in sorodne pravice.

Ena od prioritet Tedna ljubiteljske kulture, katerega častni pokrovitelj je letos predsednik RS Borut Pahor, je ponovna aktivacija ustvarjalcev, umetnikov, kulturnih društev in skupine, zveze kulturnih društev itd. Obdobje koronakrize je namreč kulturo pahnil v negotov položaj, ustvarjanje je v veliki meri oteženo. Glavni poudarek vsega dogajanja v Tednu ljubiteljske kulture 2021 pa je spodbujanje ustvarjalnosti, ki jo glavna organizatorja promovirata pod sloganom Kultura te išče (in najde). Dogodki bodo glede na razmere potekali v živo in na spletu.

Ves čas epidemije je JSKD ostajal v stikih z ustvarjalci. Poskušali so najti take načine izvajanja programa, da sama dejavnost ne bi zamrla. Hkrati pa so se trudili čim bolj spodbujati kulturna društva, da so tudi v času koronakrize ohranili minimalni stik z ljubiteljsko kulturo. Tako so od drugega zapiranja države pripravili različna izobraževanja in delavnice, ki so potekali na spletu, preko zooma, ki so privabili udeležence iz cele Slovenije. Izobraževanja so izvedli na vseh področjih ljubiteljske kulture. Tudi v tem trenutku je nekaj razpisanih, nekaj pa se jih že izvaja. Pripravili so več natečajev, razpise, strokovna izobraževanja, spletne konference, posvete na različnih kulturno-umetniških področjih ipd. Kot je povedala Iva Brajovič, vodja OI JSKD Ptuj, so maja in v juniju povabili v spletne literarno-kritiške delavnice pod naslovom No, le povej svoje mnenje, spletni lutkovni seminar Uprizoritev Jurčičeve kozlovske sodbe v Višnji Gori, na spletno izobraževanje Kulturni menedžment, spletni seminar Predstavitev zbirke Gibalnice, spletno delavnico Lutkovna abeceda.

Na okrogli mizi o ljubiteljski dejavnosti v času epidemije

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300