Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu!
Kultura
Tipografija

Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovenske udeležence najuspešnejša doslej. Vsi štirje dijaki iz Slovenije so se uvrstili med prejemnike medalj, kar pomeni med najboljšo tretjino udeležencev, so sporočili z Zavoda RS za šolstvo. Med njimi je tudi dijak ptujske Gimanzije Blaž Murko.

Na tekmovanju je sodelovalo 200 tekmovalcev iz 50 držav.

Žana Florjanič Baronik z Gimnazije Brežice in Anže Šumah s Šolskega centra Ravne na Koroškem sta na 13. geografski olimpijadi osvojila srebrno medaljo, Ana Medja z Gimnazije Želimlje in Blaž Murko z Gimnazije Ptuj pa bronasto medaljo.

Končni rezultat vsakega tekmovalca je vsota točk iz treh disciplin. Prva disciplina so esejski odgovori na naloge, ki temeljijo na preučevanju geografske literature. V drugi disciplini morajo dijaki utemeljiti odločitve, ki so posledica njihovega terenskega raziskovanja. Tretjo disciplino predstavlja kviz, ki sloni na poznavanju logike geografskega razumevanja pokrajine ter na prepoznavanju krajev in lokacij geografskih procesov in pojavov v svetu.

Slovenski tekmovalci so bili izbrani na državnem tekmovanju, ki je aprila potekalo v Rogaški Slatini. Slovenija je poleg Nizozemske in Poljske edina država, ki na tekmovanju sodeluje že od njegovih začetkov leta 1996.

Naslednje leto bo geografska olimpijada potekala v Beogradu. Slovenija bo organizirala območno geografsko olimpijado držav Jugovzhodne Evrope, so zapisali na Zavodu RS za šolstvo.

Foto: Zavod RS za šolstvo

 

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300