Letošnja letina poznega sadja slabša
Gospodarstvo
Tipografija

Letošnja letina večine poznih poljščin bo po pričakovanjih državnega statističnega urada povprečna. Grozdje naj bi obrodilo nekoliko slabše kot lani, za petino manjšo letino pa statistiki pričakujejo tudi pri poznih vrstah sadja. Letini sončnic in soje naj bi bili na drugi strani dobri.

V slovenskih vinogradih naj bi pridelali 5,4 tone belih sort grozdja na hektar ali za približno 15 odstotkov manj od povprečja zadnjih desetih let. Pričakovani povprečni pridelek rdečih sort naj bi znašal 5,1 tone na hektar in bo za skoraj petino manjši od desetletnega povprečja.

Buče bodo obrodile predvidoma za približno desetino manj, povprečni pridelek suhega bučnega zrnja naj bi znašal 0,4 tone na hektar ali za četrtino manj od desetletnega povprečja.

Največji izpad pri jabolkih

Tudi pozne sadne vrste, med katere sodijo jabolka, hruške in maline, bodo po napovedih v intenzivnih sadovnjakih obrodile slabše. Nabrali naj bi 18,9 tone jabolk na hektar, kar je za petino manj v primerjavi z lansko letino in tudi v primerjavi z desetletnim povprečjem. Pri hruškah v intenzivnih sadovnjakih naj bi bila letina za 15 odstotkov manjša od lanske. V povprečju naj bi nabrali 12,6 tone hrušk na hektar, kar je za več kot desetino manjši pridelek od desetletnega povprečja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300