Lenarško gospodarstvo v 90. letih 20. stoletja doživelo hud udarec
Gospodarstvo
Tipografija

Propadi slovenskih industrijskih gigantov v času po osamosvojitvi Slovenije, kot so Tam, Litostroj, Mura, so leta polnili medijski prostor, a še zdaleč niso bili edini, ki so povzročili velike socialne stiske.

Še kako močno so gospodarsko krizo po letu 1990 doživljali tudi v Lenartu in širšem zaledju osrednjih Slovenskih goric. Te so v preteklosti veljale za nerazvito kmetijsko območje, kar pa se je začelo v 70. letih prejšnjega stoletja spreminjati zaradi modrih odločitev lokalne skupnosti in posluha gospodarstvenikov.

Pred natanko pol stoletja je mariborska Livarna v Lenartu sklenila postaviti obrat za izdelavo legendarnih Armalovih radiatorjev na zemljišču, ki ga je tedanje lenarško občinsko vodstvo pod Franjem Muršcem komunalno opremilo za potrebe industrijske proizvodnje. Ker je bilo okolje očitno dovolj spodbudno za gospodarstvo, so Livarninemu vzoru nato sledila še druga podjetja, zlasti iz mariborskega gospodarskega bazena. Svoje obrate so namreč v Lenartu postavili še mariborski Pik, Kristal, Marles in TVT ter zreški Unior, ki je tam odprl Tovarno orodja Lenart. Začel se je tudi razvoj Centrovoda, odprli so novo hladilnico za sadje, razcvetele so se razne obrti, vsi skupaj pa so poskrbeli za industrijski razvoj Lenarta, njegovo deagrarizacijo in urbanizacijo, brezposelnost, ki je bila do takrat v Slovenskih goricah velika, se je posledično bistveno zmanjšala.

Skrbi jih gospodarska kriza

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300