Država si je iz Gen energije izplačala celotni dobiček
Gospodarstvo
Tipografija

Slovenski državni holding (SDH) je v četrtek v imenu države kot 100-odstotne lastnice sklenil, da se celotni bilančni dobiček Gen energije v višini 20 milijonov evrov izplača za dividende. Družba Gen energija je sicer lani ustvarila 12,8 milijona evrov dobička, skupina Gen pa 15,3 milijona.

SDH je sklenil, da se 10 milijonov evrov izplača najpozneje v 60 dneh, preostalih 10 milijonov pa najpozneje v 90 dneh.

Podelil je tudi razrešnico direktorju Martinu Novšaku in nadzornemu svetu, obenem pa se je seznanil z odstopno izjavo dosedanjega predsednika nadzornega sveta Matej Pirca, sicer nekdanjega predsednika uprave SDH, in namestnika prvega nadzornika družbe Danijela Levičarja z infrastrukturnega ministrstva. Istočasno je iz nadzornega sveta odpoklical Nikolo Galešo.

V nadzornem svetu tako ostajajo Saša Ivan Geržina, Roman Dobnikar ter predstavnika zaposlenih Samo Fürst in Robert Bergant.

Družba Gen energija je sicer lani ustvarila 12,8 milijona evrov dobička, potem ko je bil dobiček v 2014 pri 17,4 milijona. Prihodki so s 175,5 milijona evrov ostali na predlanski ravni.

Skupina Gen, znana tudi kot drugi energetski steber, pa je pridelala 15,3 milijona čistega dobička, kar je približno polovica predlanske ravni. Prihodki so upadli za dober odstotek na 184,5 milijona evrov.

Proizvodne enote, ki so vključene v skupino Gen (krška nuklearka, hidroelektrarne na zgornji in spodnji Savi ter Termoelektrarna Brestanica) so lani skupaj proizvedle 3125 gigavatnih ur elektrike, kar je za 523 gigavatnih ur manj kot v 2014. To je predvsem razlog nižje proizvodnje hidroelektrarn zaradi slabše hidrologije Save zaradi manjše količine padavin.

Del skupine je tudi trgovec z elektriko Gen-i, skupaj pa je lani skupina trgovala s 40.078 gigavatnimi urami elektrike.

V skupini Gen energije je bilo konec 2015 zaposlenih nekaj manj kot 1200 ljudi, kljub nizkim cenam elektrike na trgu in nezavidljivemu stanju energetike pa je skupina lani izvedla za skoraj 70 milijonov evrov investicij, predvsem v nadgradnjo nuklearke, katere obratovanje je bilo podaljšano do 2043, in nadaljevanje gradnje hidroelektrarne Brežice. Potekala so tudi pripravljalna dela za zamenjavo plinskega bloka v termoelektrarni Brestanica, ki bo potekala v prihodnjih letih.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300