Poljaki uradno lastniki bistriške družbe Aha Emmi
Gospodarstvo
Tipografija

Potem ko je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) konec aprila podpisala pogodbo o prodaji družbe Aha Emmi poljskemu podjetju Aluform Spolka, je to v torek poravnalo kupnino v višini 2,5 milijona evrov. S tem je postalo lastnik proizvajalca aluminijastih izdelkov iz Slovenske Bistrice. Za nakup se je sicer nekaj časa zanimal tudi kidričevski Talum, a je kasneje od ponudbe odstopil.

V DUTB so prepričani, da je Aha Emmi s tem dobil strateškega lastnika, ki je pomemben evropski proizvajalec aluminijastih profilov in komponent. To pa bistriškemu podjetju odpira pot za njen nadaljnji razvoj v dejavnosti proizvodnje aluminijastih izdelkov.

Aluform Spolka izdeluje t. i. ekstrudirane profile in je v 100-odstotni lasti poljske skupine Grupa Kety. Ta deluje na področjih ekstrudiranih aluminijastih izdelkov, aluminijastih sistemov za gradbeništvo in fleksibilne embalaže, sestavlja pa jo 22 odvisnih družb iz vse Evrope, so ob aprilskem podpisu pogodbe pojasnili v DUTB.

Terjatve do družbe Aha Emmi so na DUTB prenesli z NKBM in NLB, izvirajo pa iz zgodbe o propadu skupine Aha Mojce Lukančič in Nigela Buxtona. Podjetje za predelavo aluminija in lesa se je soočalo predvsem z nevzdržno stopnjo zadolženosti, ki je večinoma izvirala iz poroštvenih obveznosti za dolgove drugih družb iz skupine Aha.

Lastništvo družbe je DUTB prevzela v okviru prisilne poravnave, ki je bila pravnomočno končana v začetku leta 2015. DUTB je v okviru prisilne poravnave v kapital pretvorila skupno nekaj manj kot 9,98 milijona evrov navadnih in zavarovanih finančnih terjatev.

Javni razpis za prodajo Aha Emmi je DUTB objavila julija lani.

Aha Emmi je v letu 2015 po prvih podatkih, ki jih je februarja za STA navedel prvi mož podjetja Roman Stegne, ustvaril okoli 23 milijonov evrov prihodkov, kar je nekaj več kot leto prej, pri tem pa leto sklenil z 950.000 evri izgube. Ta je bila sicer precej nižja kot leta 2014, ko je dosegla 2,5 milijona evrov.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300