Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor
Družba
Tipografija

Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali. Novela kot kaznivo dejanje določa organizacijo borb živali in vzrejo živali za borbe, kar je bilo doslej opredeljeno kot prekršek.

Kot smo v Štajerskem tedniku že obširno poročali, so bile doslej za mučenje živali predvidene razmeroma nizke kazni. Za surovo ravnanje z živaljo je bila predvidena denarna kazen oziroma do leto zapora. Do dve leti zapora pa se je predvidevalo, če je storilec mučil več živali, ali je mučeno žival trajno hudo pohabi oziroma je ta poginila. Po prvotnem predlogu pa bi se mučenje živali lahko izreklo do pet let zapora, za organizacijo pasjih bojev pa do osem let zapora

Spremembe zakonika, ki se danes uveljavljajo, zvišujejo kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali (do enega oziroma treh let zapora). Med novimi kaznivimi dejanji pa se kot kaznivo dejanje določa le organizacija borb živali, ki je bila po dosedanji zakonodaji opredeljena kot prekršek.

Po informacijah društva Ustavimo pasje borbe se namreč v Sloveniji posamezniki že več kot 20 let ukvarjajo s selektivno vzrejo in prodajo psov, namenjenih pasjim bojem. Takih legel je v Sloveniji okoli 20, pse pa se prodaja po celem svetu, so ugotovili v društvu.

Prvo zaporno kazen zaradi mučenja živali pa so na slovenskih sodiščih izrekli šele leta 2011. Takrat so v Kopru na mesec dni za zapahi obsodili moškega, ki je svojega psa kruto zanemarjal, imel na prekratki verigi, pes je bil podhranjen, na sebi je imel na stotine zajedavcev in gnojnih ran, zaradi česar živali ni bilo več pomoči in so jo morali uspavati.

Kmalu zatem je odmevala trimesečna zaporna obsodba za moškega, ki je sosedovega psa zavezal za avto in ga po cesti vlekel do smrti, pa tudi polletna zaporna kazen za pomurskega kmeta, ki je do smrti izstradal 22 glav govedi.

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je bilo sicer leta 2010 izrečenih deset sodb zaradi mučenja živali, leto kasneje pa osem. V letu 2012 si jih našteli 14, leto kasneje štiri več, predlani pa šest. Prekrškov po zakonu o zaščiti živali pa je bilo lani 1311, kar je za 6 odstotkov več kot leto pred tem.

Sta, Eva Milošič

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300