Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Družba
Tipografija

Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivnosti. Bolečine v peti se lahko posredno prenašajo tudi v področje stopala. Po navadi se bolečina pojavi že takoj zjutraj pri prvih korakih, ki pa po nekaj deset korakih izgine, a se pogosto ponovno pojavi po daljši hoji, stoji ali drugačnih obremenitvah.

1. Kako in zakaj pride do bolečin v peti?

Največkrat se pojavi pri doskoku na peto ali po udarcu nanjo, lahko pa se pojavi tudi sama od sebe. Zelo pogost vzrok je tudi kostni izrastek na peti. Bolnik s trnastim izrastkom v peti ima največ težav zlasti zjutraj, ko vstane, ali po počitku, ko pa nekaj časa hodi, so težave manjše. Pri starejših so v ospredju degenerativne spremembe gibal, živčevja in obtočil; pri mlajših – predvsem pri športnikih, pa je vzrok lokalen (nateg mišic oziroma kit).

2. Kako si lahko pomagate sami?

Najprej poskusite z razbremenitvijo pete, masažo bolnega dela pete z ledom in podpetnim preluknjanim vložkom. Lahko vzamete tudi tablete proti bolečinam.

3. Kdaj morate k zdravniku?

K zdravniku morate, če se bolečina v peti stopnjuje in se z zgoraj naštetimi ukrepi ne zmanjša. K zdravniku morate tudi, če je bolečino v peti sprožil doskok na peto z višine, če je nastopila po poškodbi, če na peto ne morete stopiti, če so peta in tkiva okoli nje pordela in otekla in če imate v stopalu čudne občutke – mravljinčenje, motnje občutenj dotika.

4. Katere ukrepe zdravnika lahko pričakujete?

Zdravnik vas bo najprej temeljito izprašal o vaših težavah – kako so se pojavile, koliko časa trajajo, kaj jih omili in kaj jih poveča, kdaj so težave najhujše … Nato bo vaše stopalo temeljito pregledal in otipal ter preveril gibljivost v peti. Po potrebi se bo odločil za rentgensko slikanje pete in pregled krvi v laboratoriju.

5. Katere so najpogostejše diagnoze ob bolečinah v peti?

V osnovi lahko bolečine v peti razdelimo na tiste, ki izhajajo iz tkiv ob zadnjem delu pete, ali tiste, ki izhajajo iz tkiv podplatnega dela pete. Obstaja pa še vrsta patoloških stanj, ki jih ne moremo uvrstiti v prejšnjo shemo.

6. Kateri so načini zdravljenja?

Najprej poskusimo z razbremenitvijo pete, kriomasažo (masaža z ledom) in podpetnim preluknjanim vložkom v obliki črke U ter protibolečinskimi zdravili. Če to ne pomaga, svetujemo fizikalno zdravljenje (UZ) s kopelmi in po možnosti tudi transkutano protibolečinsko električno stimulacijo živcev (TENS).

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300