70 let Aerokluba Ptuj: Velik letalski miting kot poklon vsem dosežkom
Družba
Tipografija

Devetega maja letos je minilo 70 let od ustanovitve Aerokluba Ptuj, ki si je v teh letih ustvaril zavidljivo letalsko floto. Ustanovni občni zbor je bil 9. maja leta 1954 v skupščinski dvorani na Ptuju. S tem je bila uresničena večletna želja mladih Ptujčanov in položeni temelji današnjega Aerokluba Ptuj.

Že 29. maja tega leta so ptujski padalci na letališču v Moškanjcih opravili prve skoke iz letala PO-2, ki ga je pilotiral izkušeni pilot Alojz Ganza. Dan kasneje je na letališču v Moškanjcih potekal že prvi padalski miting.

Prvi aeromiting, ki je pritegnil več kot 40.000 obiskovalcev, na njem je sodelovalo tudi vojno letalstvo, so organizirali leta 1955. Leta 1959 je že vse kazalo, da bodo ptujsko letališče ukinili, ker naj bi v Mariboru ustanovili veliki letalski center, kjer naj bi bila velika športna baza za to območje Štajerske. Črni scenarij se ni uresničil, saj je letalstvo na Ptuju ostalo in dočakalo svojih prvih 70 let. V tem času je Aeroklub Ptuj s svojimi člani dosegel izjemne rezultate v modelarstvu, jadralnem in motornem letenju ter letenju s toplozračnimi baloni, na državni, evropski in svetovni ravni. Letošnji veliki letalski miting, ki bo 8. junija, bo tako velik poklon vsem tem dosežkom v tem obdobju, hkrati pa tudi posvečen dnevu slovenskih letalcev, 6. juniju, ko je bil rojen Edvard Rusjan, pionir letalstva in začetnik letalstva za velik del Evrope.

Na mitingu bodo s svojimi letali sodelovali predstavniki Slovenske vojske, letala slovenskih aeroklubov, jadralna letala, akrobatska letala, starodobniki, poslovna letala, helikopterji, balonarji in atraktivni letalski modeli. V praznik ptujskega Aerokluba se vključuje tudi Letalska zveza Slovenije, ki bo podelila priznanja najuspešnejšim slovenskim letalcem.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300