Pripeti zamaški (že) vplivajo na manj zbranih količin
Družba
Tipografija

Plastični zamaški, ki so polovico manjši od tistih izpred dobrega leta ali dveh, povrhu pa še nerodno bingljajo ob plastenkah ali tetrapakih, so vznejevoljili številne uporabnike. Ukrep, ki je bil sprejet na ravni Evropske unije, leta 2022 pa prenesen tudi v slovenski pravni red, naj bi pripomogel k zmanjšanju odvrženih zamaškov v naravo. A kot opažajo v humanitarnem društvu Vesele nogice, ima okoljevarstveni ukrep za posledico tudi manj zbranih pokrovčkov, kar pomeni manj zbranih sredstev ob že tako nizkih odkupnih cenah.

»Odkar je bila sprejeta direktiva, se je količina zbranih zamaškov zmanjšala, saj uporabniki v manjši meri ločujejo plastične zamaške od plastenk. S tem se tudi izgublja pomemben vidik humanitarnosti. Namreč zbiranje zamaškov ni imelo le ekološke note, temveč tudi socialno. Otroci v vrtcu in šoli so se učili solidarnosti, sodelovanja, timskega dela,« meni Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice.

Tudi v podjetju Dinos, ki sodeluje s humanitarnimi organizacijami na področju odkupa surovin, ocenjujejo, da evropska direktiva ne spodbuja zbiranja pokrovčkov, a opažajo »da tisti, ki so pokrovčke zbirali pred uvedbo direktive, to počnejo še naprej. Res pa je, da so zbrane količine letos nekoliko manjše, po naši oceni do 20 %.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300