Zavetišča polnijo tudi neuspešni preprodajalci živali
Družba
Tipografija

Društvo proti mučenju živali Ptuj nima več pravice do ukrepa posvojitve najdenega psa, ki ni označen. Vsak tak pes mora iti v zavetišče. Če občina nima podpisane pogodbe z zavetiščem, psa ne sprejmejo. „V teh primerih raziskujemo naprej. Če imamo srečo, se dokopljemo do izvora psa, ga registriramo in oddamo novemu lastniku. Zavetišča pa so polna zato, ker nekateri posamezniki uvažajo iz drugih držav tudi cela legla, ki jih ne morejo prodati in jih nato predajo zavetišču kot najdenčke,« opozarja predsednica društva Kristina Pšajd.

Nekateri psi so sicer označeni s posebnimi komercialnimi čipi, ki jih koristijo zgolj za to, da psa spravijo preko meje. Kdo sploh izdeluje tovrstne čipe, ne raziskuje nihče. V teh primerih gre po mnenju Pšajdove za različne prekupčevalce.

»V letu 2023 se je zelo poznalo povečanje zapuščenih živali tudi zato, ker so ljudje v času korone vsa zavetišča izpraznili, sedaj pa živali mečejo na cesto, ker so ugotovili, da jih ne zmorejo vzdrževati, da nimajo več časa zanje ali pa so se jih preprosto naveličali. V tem času pa je tudi tako, da ne sme biti na ulici ali travniku več nobena muca, ker je že panika, da jo je treba odpeljati. Druga skrajnost je ta, ko muca prinese miško na prag, ljudje že kličejo, da je treba mačko odpeljati, ker bodo dobili mišjo mrzlico. Žal. Vsi imajo pametne telefone, da bi se o tem poučili, pa nimajo časa. Prepričana sem, da smo v Društvu proti mučenju živali Ptuj za zapuščene živali lani naredili vse korektno in v njihovo dobrobit,“ je na nedavnem občnem zboru posebej poudarila predsednica Kristina Pšajd.

Vsi mačji mladički kužni ali polni zajedavcev

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300