Pred izbiro srednje šole: očesna optika ali steklarstvo
Družba
Tipografija

Šolski center Rogaška Slatina je širši javnosti manj znana šola, ki pa ponuja izobraževanje za perspektivne poklice – Prihajajoča informativna dneva sta odlična priložnost za pridobivanje informacij, nudijo pa tudi individualne oglede šole

Šolski center Rogaška Slatinaje šola z več kot 75-letno tradicijo izobraževanja za steklarske poklice, več kot 30-letno tradicijo izobraževanja na področju očesne optike in več kot 20 leti izkušenj na področju gimnazijskega izobraževanja. Po novem izvajajo tudi program športne gimnazije, dijakom, ki prihajajo iz vse Slovenije, pa omogočajo bivanje v sodobno opremljenem dijaškem domu, kjer ni nikoli dolgčas.

Perspektivnost steklarskih poklicev

Rogaška Slatina je s tradicijo steklarstva neločljivo povezana. V kraju deluje svetovno znano podjetje Steklarna Rogaška, ki mladim ponuja kadrovske štipendije za poklic tehnik steklarstva kot tudi za poklic steklar (https://steklarna-rogaska.si/karierne-priloznosti/). Steklarsko izobražen kader potrebuje tudi Steklarna Hrastnik in številne manjše obrtne delavnice širom po Sloveniji, ustrezno izobraženega kadra primanjkuje po vsej Evropi. Prav zato so steklarski poklici uvrščeni med deficitarne poklice, tako da je mladim na voljo tudi državna štipendija (https://www.srips-rs.si/sl/stipendije/deficitarne/pridobitev-stipendije).

Steklo je material, za katerega pravzaprav nimamo nadomestila. Ne le da se uporablja v gospodinjstvu (čaše, kelihi, sklede, vaze …) in gradbeništvu (okna, zimski vrtovi, fasade, stopnišča …), avtomobilski industriji, za embalažo (steklenice, farmakološka sredstva, parfumi …), že več desetletij je nepogrešljivo tudi v razvoju računalnikov, pametnih telefonov in optičnih povezav.  Tudi umetniki pogosto posegajo po njem, kajti igra barv, prosojnost in eleganca, ki jih omogoča, so odlike, ki vedno znova pritegnejo poglede.

Primeri izdelkov dijakov v programu tehnik steklarstva.

 

Na Šolskem centru Rogaška Slatina izobražujejo v 4-letnem programu tehnik steklarstva in v 3-letnem poklicnem programu steklar, slednjega izvajajo v vajeniški obliki, kar pomeni, da dijakom poleg kadrovske štipendije pripada tudi vajeniška nagrada za čas, ko se usposabljajo neposredno pri delodajalcu in s podporo mentorja. Dijaki usvajajo različne tehnike dela s steklom: razrez in obdelava ravnega stekla, pihanje, brušenje, peskanje, graviranje, strojna proizvodnja stekla, fuzija, kombiniranje z drugimi materiali … Po opravljenem zaključnem izpitu oz. poklicni maturi se lahko zaposlijo ali nadaljujejo svojo izobraževalno pot, bodisi v programu 3 + 2 bodisi na katerem od študijskih programov.

 

Dijaki vajenci svoje praktične veščine pridobivajo neposredno v podjetju ob pomoči mentorjev.

S klikom na povezavo https://scrs.si/virtualni-sprehod/ se lahko virtualno sprehodite skozi steklarsko delavnico in šolo in na preprost in zabaven način izveste še marsikaj zanimivega.

Tudi poklic tehnik optik je med bolj zaželenimi

Zaradi sprememb v načinu življenja (otroci in mladostniki vse manj časa preživijo na prostem in vse več pred zasloni različnih vrst), strokovnjaki s področja evolucije že opažajo spremembe na človeškem zrklu. To postaja vse bolj okroglo, vse manj ovalno in nekateri že napovedujejo, da se bo tja do leta 2050 že okrog 50 % svetovnega prebivalstva (še posebej v državah razvitega sveta) soočalo z miopijo oz. kratkovidnostjo. Potrebe po optikih in optometristih bodo postopoma rasle, posamezni delodajalci že danes ponujajo kadrovske štipendije in celo finančno spodbujajo študij optometrije, da bi si na dolgi rok zagotovili kakovosten in ustrezno usposobljen kader.

Izobraževanje za tehnika optika traja 4 leta. Mladi se v tem času naučijo, katera optična stekla so primerna za katera očala, kako strankam svetovati tip očal (okvirjev in stekel), ki je primeren za njihovo optično napako in ustreza tudi njihovemu načinu življenja. Naučijo se izdelati in popraviti očala ter stranke voditi skozi uporabo kontaktnih leč. Delo optika je tako sestavljeno iz dela v optiki oz. optični ambulanti, kjer stranko sprejme, se z njo pogovori, preuči njeno dioptrijo in stranki svetuje, pri čemer sodeluje bodisi z optometristom bodisi z zdravnikom oftalmologom, ter iz dela v optičnem laboratoriju, kjer potem steče izdelava očal. Več informacij o programu najdete na povezavi  https://scrs.si/osnovnosolci/tehnik-optik/ .

Kaj pričakujejo mladi, ko se vpišejo na določeno srednjo šolo?

Zagotovo pričakujejo urejeno in strukturirano učno okolje, ki jim omogoča, da v največji možni meri razvijejo svoje potenciale. Učitelji na Šolskem centru Rogaška Slatina so dostopni, svoje dijake dobro poznajo in so jim pripravljeni pomagati. Spraševanje je napovedano, za odpravo vrzeli v znanju so dijakom na voljo pogovorne ure. Šola je prepoznavna po projektnih dneh, ekskurzijah, gledališkem krožku, spletnem šolskem časopisu, radiu, kulinaričnem krožku … Naši dijaki dosegajo visoka priznanja na tekmovanjih znanja in pri raziskovalnem delu. Imamo močno košarkarsko ekipo – v dveh zaporednih letih je fantovska košarkarska ekipa osvojila naziv državnih podprvakov. Številne šolske prireditve, projekt Erasmus+, dijaške izmenjave – vse to pa mladim omogoča, da najdejo nekaj zase tudi v času izven pouka.

Kaj pa dijaški dom?

V dijaškem domu bivajo le dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina, dom je s hodnikom povezan s šolsko stavbo, kar omogoča izjemno dobro sodelovanje med domom in šolo v podporo učenja mladih. Dijaki so nameščeni v dvoposteljnih sobah apartmajskega tipa, kar pomeni, da ima vsak dvosobni apartma svoje stranišče in svojo kopalnico, v vsakem nadstropju dijaškega doma pa se nahaja tudi majhna čajna kuhinja, ki dijakom omogoča, da si med obroki pripravijo kakšen kakav ali čaj. Sicer pa je v okviru oskrbnine, ki jo poravnajo starši, poskrbljeno za zajtrk, kosilo in večerjo. Skrb za dijake je 24-urna, vzgojitelji so različnih strokovnih profilov, tako da dijakom pomagajo tudi pri učenju. Po obveznih učnih urah imajo dijaki še vedno dovolj časa za različne prostočasne dejavnosti, od obiska glasbene šole, domske ustvarjalnice do (rekreativnih) športnih dejavnosti.

Ponujajo tudi gimnazijo in športno gimnazijo

V zadnjih nekaj letih se po vsej Sloveniji povečuje zanimanje tudi za vpis v gimnazijske programe, na Šolskem centru Rogaška Slatina pa se lahko pohvalijo z dobrimi maturitetnimi rezultati in zadovoljnimi dijaki. Športna gimnazija je povečala nabor možnosti šolanja v Rogaški Slatini, še posebej priljubljeni športi so košarka, nogomet, plezanje, karate.

O možnostih vpisa v šolo in dijaški dom Šolskega centra Rogaška Slatina si lahko informacije pridobite preko šolske spletne strani (www.scrs.si), na prihajajočih informativnih dneh ali pa tako, da pokličete v svetovalno službo in se dogovorite za individualni ogled šole (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., (03) 818 20 75).

 

Top 5 kriterijev, ki jih je smiselno upoštevati pri izbiri srednje šole

# perspektivnost poklica (bo moj poklic v prihodnosti še aktualen)

# miselni, osebnostni in razvojni izzivi (hočem nekaj več)

# kdo in kako mi bo pomagal pri učenju (Ali naj se znajdem kar sam?)

# obšolske dejavnosti (kaj početi, ko zapremo učbenike)

# dostopnost dijaškega doma (Kje bom med šolanjem bival?)

 

Top 5 razlogov, zakaj je ŠCRS dobra izbira

# šola, v kateri je vsak dijak pomemben del skupnosti

# šola, ki ti omogoča izgradnjo kakovostnega znanja – za nadaljnje šolanje in za življenje

# šola, ki ima dostopne in razvojno usmerjene profesorje

# šola, ki živi vrednote, kot so zdravo življenje, šport, kultura, raziskovanje, odgovornost, poštenje

# šola, ki ti omogoča, da si to, kar si

 

 

 

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300