Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo (ŠETK) ŠC Ptuj na različne načine promovira svoje izobraževalne programe, predvsem kmetijske. Pred dnevi so zato na Šolskem posestvu Turnišče organizirali Dan odprtih vrat. Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen vsem devetošolcem, ki jih zanima kmetijstvo.
Prizadevanja in trud zaposlenih ŠETK so s svojo udeležbo podprli predstavniki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, prišla je tudi Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Vsi skupaj si namreč prizadevajo, da bi se kmetijski programi na Ptuju vendarle obdržali, saj je vpis iz leta v leto slabši.Kot je izpostavila ravnateljica Darja Harb, je glede na trenutne razmere v svetu pomen samooskrbe in lokalno pridelane hrane še toliko večji: »Eden temeljnih pogojev razvoja regije je namreč pridelava in predelava hrane, ki omogoča tudi razvoj drugih pomembnih gospodarskih področij in infrastrukture. Zato bi morali imeti mladi možnost, da se izobražujejo v bližini doma in po končanem šolanju tam tudi ostanejo.«
Podobnega mnenja je tudi Ivan Brodnjak, kmetijski svetovalec, ki je izpostavil, da prihodnost kmetijstva ni v težkem fizičnem delu, ampak v obvladovanju sodobnih tehnologij, novih digitaliziranih strojev, ki bodo kmalu cenovno dostopni tudi manjšim kmetijam.
Preberite več v Štajerskem Tedniku