Varaždin - Mesto kot v božičnem filmu
Družba
Tipografija

Če iščete praznično okrašeno mesto, ki diha v duhu božično-novoletnih praznikov, potem je to nedvomno Varaždin. Okrašene ulice in trgi do 6. januarja vabijo obiskovalce od blizu in daleč, v pravljični Varaždin so se decembra odpravili tudi številni obiskovalci iz Spodnjega Podravja.

Medtem ko v Sloveniji gostinska ponudba na stojnicah zaradi korone ni dovoljena, daje dogajanje v praznično razigranem Varaždinu občutek, da korona ne obstaja. Mesto že več kot mesec dni živi in diha s tisoči obiskovalcev, željnih prazničnega vzdušja. Na tisoče drobnih lučk razsvetljuje nebo, ulice krasi na stotine majhnih in večjih smrečic, s stojnic diši po kuhanem vinu, čaju, klobasah in fritulah, organizirani so koncerti, ljudje se družijo, sprehajajo, kramljajo, smejijo. Nezadovoljnega obiskovalca bi v Varaždinu težko srečali.

Nepopisna gneča pri gostinskih stojnicah

Trg kralja Tomislava (glavni varaždinski trg) je osrednje prizorišče dogajanja s ponudbo hrane in pijače v sejemskih hiškah. Medtem ko je ob koncih tednov do toplega napitka in prigrizka v tem delu mesta zaradi nepopisne gneče težko priti, je to lažje med tednom. A tudi med tednom je treba na postrežbo počakati kakšnih 10 do 15 minut. Na glavnem trgu so se v minulih tednih vrstili koncertni nastopi, takrat so obisk (ograjenega) prizorišča pogojevali s pogojem PCT. Ko na trgu ni koncertov, ograje umaknejo in se lahko ljudje prosto sprehajajo po celem mestu, uživajo ob pogledu na okrašene ulice, se fotografirajo in kupojejo na stojnicah. Te niso samo na glavnem trgu, temveč povsod naokrog po mestu, prodajna ponudba pa raznolika. Največ stojnic ponuja okraske, drobne spominke in topla zimska pokrivala (kape, trakove za ušesa), šale, rokavice … Ulice Varaždina so dobesedno kot mesto iz pravljice ali romantičnega božičnega filma: na vsakem koraku smrečice, lučke, Božičkove sani, kotički za fotografiranje, božična glasba, diši po čaju, kuhanem vinu, sladicah …

Ogromno kolo, hiša dedka Mraza in drsališče

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300