Polžev vsadek spremenil življenje Lucije Barbare: »Ko stopiš iz sveta tišine«
Družba
Tipografija

Lucija Barbara Mlakar iz Skorbe je običajna najstnica, ki ima rada glasbo, ples, potovanja. V zadnjem letu so ji vse bolj pri srcu tudi knjige – take romantične s srečnim koncem. Štiri leta je obiskovala glasbeno šolo in se naučila igrati klavir, v osnovni šoli je trenirala odbojko, igra golf. Skoraj 15 let je plesala jazz balet, kjer se je naučila vztrajnosti in doslednosti.

Kot sama hiti razlagati, je bilo pri plesu velikokrat zelo zahtevno slediti glasbi in hkrati odplesati natančne gibe. Ker je po naravi trmasta, se ne preda zlahka. Letos se je preizkusila še v eni vlogi – postala je teta mali Paulini.

Svojo energijo, optimizem in ljubezen do življenja črpa iz svoje notranjosti – sveta tišine. Lucija se je namreč rodila popolnoma gluha. Njeni starši so se po več pregledih in posvetovanjih odločili za operacijo, ki je spremenila njeno usodo in izbrano pot.

Prve besede pri dveh letih

Pri enem letu in sedmih mesecih je dobila polžev vsadek ter bila ena izmed prvih otrok v Sloveniji, ki so mu opravili tak poseg. Njeno dojemanje sveta se je takrat popolnoma spremenilo. Slišala je lahko zunanji svet, glas svoje mame in očeta, pa sestre Neže in brata Gašperja. Lahko je prisluhnila najrazličnejšim zvokom zunanjega sveta. Njena družina je komaj čakala na njene prve besede; in res, ko je bila stara dve leti, se je to tudi zgodilo.

V rednem vrtcu je ob neizmerni podpori svoje družine iz leta v leto bolj napredovala. Drugi otroci so se radi igrali z njo, jo vključevali v svoje aktivnosti in ji namenjali dovolj pozornosti. Pri socializaciji in učenju pa so ji veliko pomagale tudi vzgojiteljice. V prvi vrsti je najbolj hvaležna svoji družini za vso podporo in pomoč ter sprejetost. Vsi družinski člani jo obravnavajo kot sebi enako. Četudi je drugačna, je niso nikoli pomilovali. Ravno v pravi meri so jo vedno spodbujali, ji stali ob strani z veliko mero ljubezni in razumevanja.

Uspešno skozi osnovno in srednjo šolo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300