»Gluhota ti lahko vzame možnosti za uspešno življenje«
Družba
Tipografija

»Gluhi so še vedno stigmatizirani, v družbi je še vedno veliko predsodkov in tabujev, 'gluheci' pač nikoli nismo bili najbolj priljubljeni.« Tako opisuje odnos širše družbe do gluhih Milan Kotnik, sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja. Na Potrčevi 34 na Ptuju imajo svoje prostore, kjer vsak petek organizirajo družabna srečanja in različne aktivnosti, kot so predavanja, kvizi znanja, delavnice ročnih spretnosti itd.

Vsak tretji petek imajo uradne ure, ki jih lahko člani izkoristijo za različno pomoč in informacije. Pred epidemijo se je tedensko srečevalo med 10 in 15 članov. Glede na statistko se skozi vse leto na območju celotnega Podravja na njih obrne 660 oseb. Poslovalnice, ki se ukvarjajo s prodajo in servisi slušnih aparatov, pa ugotavljajo, da okoli deset odstotkov prebivalstva potrebuje pripomočke, s katerimi si pomagajo pri poslušanju. »Še vedno si ljudje stežka priznajo, da je nekaj narobe z njihovim sluhom. Velikokrat odlašajo z obiskom pri specialistu, pri katerem prejmejo napotnico za slušni aparat. Če potrebuješ očala, brez pomisleka greš do osebnega zdravnika in najbližje optike. Ko pa gre za težave s sluhom, je proces nekoliko drugačen.«

Veliko ovir tudi v specializiranih šolah za gluhe

Gluhi ljudje se po besedah Kotnika že od malega srečujejo s težavami. Otroci, ki ne slišijo, največkrat obiskujejo specializirane šole za gluhe. Ker njihovi učitelji ne razlagajo snovi s pomočjo znakovnega jezika, ima veliko otrok težave. »Če je otrok gluh in se sporazumeva z znakovnim jezikom, ne more slediti pouku samo z odčitavanjem z ustnic. To je enostavno nemogoče. Imeli smo primer otroka z okvaro sluha, ki je obiskoval tako specializirano šolo in bil ocenjen neuspešno. Na pomoč so mu priskočile naše tečajnice in v le nekaj mesecih je tako napredoval, da njegovi učitelji tega sploh niso mogli razumeti. Šlo je za zelo enostavno metodo: slika – znakovni jezik. Po tem dogodku je šola vendarle zaposlila tri tolmače znakovnega jezika, ki so v veliko pomoč najmlajšim z okvarami sluha. Gre za primer, kako lahko napreduje gluh otrok, če se mu prisluhne in pomaga na pravi način.

»Gluhi si morajo svoje pravice izboriti«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300