Ptuj: Drugi festival ptujskih zgodb
Družba
Tipografija

V zavodu TuRA so Festival ptujskih zgodb zasnovali kot sodelovanje, v katerem kot pripovedovalci sodelujejo znani in tudi manj znani Ptujčani. Kar 26 so jih vključili v letošnje štiridnevno dogajanje, od 24. septembra, od premiere predstave v rovu pod ptujskim gradom Krik pod rdečo masko, do nedelje, 27. septembra, svetovnega dneva turizma.

Festival ptujskih zgodb so pripravili Jana in Anja iz zavoda TuRA Ptuj ter Marjan Ostroško iz podjetja Preobrazba 42. Festivala pa ne bi bilo brez tistih, ki zgodbe o Ptuju in njegovih ljudeh pripovedujejo. Ptuj ni samo najstarejše slovensko mesto, je veliko več, so prepričani pripravljavci festivala. Ob starih zgradbah, ulicah in spomenikih so to tudi ljudje, živali in rastline, vsi skupaj pa predstavljajo zgodbe, ki jih morajo spoznati ne samo Ptujčani, temveč tudi obiskovalci od blizu in daleč.

„Zelo smo zadovoljni z obiskom, želimo pa si, da bi prisluhnilo še več Ptujčanov. Veseli pa smo, da so se nam priključili tudi turisti. Zgodbe so v prvi vrsti sicer namenjene Ptujčanom, da se poveča njihove vedenje oz. zavedanje o tem, kaj vse imamo v našem mestu in okolici. Ptuj je poln zgodb, ki naj bi jih spoznali tudi v širšem okolju. Nekateri dogodki so izstopali in so nas presenetili s številom obiskovalcev. Pri drugih pa smo bili malo neprijetno presenečeni. Odpadli so sicer petkovi dogodki in en dogodek, na katerega ni bil prijavljen nobeden. Nekaj posebnega je bil četrtkov dogodek, premiera predstave Nike Šoštarič Krik pod rdečo masko v rovu pod gradom, ki je potekal za zaključeno skupino. Dekleta, ki so jo pripravila, so povabila družine in tiste, ki smo jim omogočili izvedbo. Na podlagi prijav pa si je bilo mogoče predstavo ogledati na štirih ponovitvah, saj je bilo število obiskovalcev omejeno,“ je povedala Jana Gerl.

Glede na obiskanost letošnjih dogodkov in zgodb, s katerimi so v zelo kratkem času napolnili festivalski koledar, razmišljajo o tem, da bi festival raztegnili na celo leto, da bi morda vsak teden povabili na katero od zgodb, tudi tistih, ki so jih izvedli že v prvem festivalskem letu.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300