Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Na Vidmu razstavili 50 vrst kruha: Kruha ne naredi moka, temveč roka


Mojca Vtič
18. 4. 2025, 07.02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se je oko privadilo temine Vidove kleti, je obstalo na podobi kruhov najrazličnejših oblik, lično postavljenih na belem prtu, ki je prekrival masivno leseno mizo. Ob mizi pa so bile zbrane gospodinje, članice Društva kmetic občine Videm, ki so pripravile že 15. razstavo kruhov, letos jih je bilo približno 50.

mv-razstava kruha 4.JPG
MV
Razstava kruhov v Vidovi kleti na Vidmu

Že 15 let članice društva kmetic pripravljajo razstavo, s katero predstavijo bogato kulinarično dediščino, znanje, spretnost in tudi inovativnost.

Tako je bil letos med razstavljenimi hlebci tudi zeliščni kruh, ki je izstopal predvsem po barvi. "Mešani moki sem dodala pire iz rdeče pese in rdečega korenčka, za barvo še kurkumo. Kruh nima specifičnega okusa, dajo pa te sestavine poseben vizualni učinek," je povedala Lidija Rihtarič, ki je za t. i. zeliščni kruh prejela tudi zlato priznanje na nedavnem državnem ocenjevanju kruha v Beli Cerkvi. Lani se je predstavila s kruhom, ki je med drugim vseboval pire iz špinače.

S pirinim kruhom s čebulo pa je na državni razstavi in razstavi v Vidmu sodelovala Slavica Merc, izkušena kuharica, ki je 45 let delala v kuhinji, ob tem pa sodelovala pri pripravi jedače za več kot 200 porok, abrahamov, obhajil in birm. "Ljubezen do peke ohranjam še danes," je dodala.

Razstava kruha je osrednji dogodek društva, ki gospodinje iz Vidma povezuje že 44 let. Vsako leto se povežejo še s šolo in vrtcem, tudi letos. Otroci – prvošolci so si z zanimanjem ogledali pekovske izdelke, jih pokusili in v zahvalo še zapeli. Hlebce, štruce je letos občudovalo lepo število ljudi.

"Obisk je bil resnično dober, še otroci so prišli, tako da lahko rečem, da sta bila delo in trud poplačana," je dejala predsednica Ana Hrga, ki si želi, da bi znali obdržati in na mlajše generacije prenesti spoštljiv odnos do kruha. "Vsak kruh je drugačen, je živ, je življenje."


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.