Do 1.200 evrov kazni za lastnike neupravičeno privezanih psov
Črna kronika
Tipografija

Lani novembra so začele veljati spremembe zakona o zaščiti živali, ki med drugim prepovedujejo privezovanje psov, toda kot pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu, bo popolna prepoved začela veljati novembra 2025.

Pse, ki so bili v centralni register hišnih živali vpisani pred 11. novembrom lani, torej pred uveljavitvijo novele zakona, lahko lastniki še dve leti privezujejo, a le s širokimi ovratnicami, ki niso na zateg, ali z oprsnicami na vodoravno vodilo, ki je dolgo najmanj pet metrov. V primeru ugotovljene kršitve se lastnik psa kaznuje z globo od 800 do 1.200 evrov, medtem ko je kazen za lastnika psa, ki na javnem mestu psa nima na povodcu, od 200 do 400 evrov.

Še vedno dopustna in od verig bolj humana bivanjska možnost pa je po oceni zaščitnikov živali pesjak. Pravilnik o zaščiti hišnih živali določa velikost pesjaka, ki je določena glede na težo psa. Na primer odrasel nemški ovčar potrebuje pesjak, velik najmanj 8,5 m² z minimalno višino 1,8 metra in minimalno širino dveh metrov. Toda pesjak pomeni le bivališče psa, to je prostor, kjer se pes počuti varnega in je vanj nameščen v času odsotnosti lastnika in počitka psa, so poudarili na ministrstvu in dodali, da je za psa nujna še fizična in umska aktivnost.

Dvorišče ni javna površina

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300