Izvrini recepti za prihajajoče praznične dni
Družba
Tipografija

Še nekaj dni in vstopili bomo v praznični decembrski čas, ki je že od nekdaj poln pričakovanj in vprašanj za novo leto. Le kaj nam bo prineslo? Vsi si seveda želimo, da bi bili srečni, zadovoljni, predvsem pa zdravi, da bi lahko uresničili še veliko svojih načrtov in se veselili skupaj z družino ter prijatelji svojih novih in skupnih dosežkov.

V prazničnem času si želimo, da bi se otresli vseh skrbi, stresa, brez vprašanj za jutrišnji dan. Predvsem pa je to čas, ko se z veseljem zberemo ob lepo okrašeni in seveda obloženi mizi. Za odlične in okusne jedi lahko pobrskamo tudi po starih kuharskih knjigah, v katerih je polno starih receptov, ki ne zahtevajo posebno velikih priprav in tudi ne veliko dragih surovin oz. začimb, da bo naše praznovanje kljub temu lahko tisto pravo doživetje, po katerem hrepenimo in si ga želimo. Za tiste, ki jim venomer primanjkuje časa, je dobrodošla tudi kuharica Ptujčanke Neje Gril Kuhajmo okusno, iz katere smo tudi mi izbrali dve jedi: jajčni namaz in preprost tart s hruškami in pršutom.

Nekaj receptov vam predstavljamo v nadaljevanju.

 

 

 

Slika: Črtomir Goznik

Slika CG-Praznica_priloga8.JPG:

Drobno pecivo za vsak okus

Vanilijevi rogljički, masleni kiflji in zelo dobri masleni keksi. Slednje pripravimo iz 300 g moke, 220 g masla, 80 g sladkorja, vanilijevega sladkorja, enega jajca in šcepca soli. Vse zmešamo, masa je zelo mehka, po pol ure počivanja v hladilniku pa lahko iz nje oblikujemo kekse z roko, kroglice, ali pa maso razvaljamo na tanko plast, nato pa z različnimi modelčki izrežemo kekse, ki jih pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Ko se ohladijo, jih lahko poljubno sestavljamo, enake oblike lepimo bodisi z raztopljeno čokolado ali pa poljubno marmelado. Nato pa jih lahko povaljamo tudi v mletem sladkorju.

 

 

Foto: Črtomir Goznik

Slika CG-Praznicna_priloga10.JPG

Sladka rulada

Sladka rulada za praznično pojedino pri prijateljih. Osnova je biskvit, namazan z maskarponejevo kremo, dodanim sadjem (vložene višnje ali breskve) in premazan z maskarponejevo kremo, ki smo ji dodali stopljeno čokolado. Maskarponejevo kremo smo uporabili tudi za dekoracijo, pri čemer smo uporabili vanilijev in malinin ekstrakt. Za testo za rulado smo penasto umešali devet beljakov in toliko žlic sladkorja, dodali moko s pecilnim praškom, na koncu pa še trd sneg iz beljakov, ki smo ga umešali s kuhalnico. Testo za rulado smo pekli pri 210 stopinjah Celzija na peki papirju. Pečeno smo zvili z mokro krpo, ohlajeno pa namazali in dekorirali.

 

 

Foto: Črtomir Goznik

Slika CG-Praznica_priloga11:

Marmorni kolač

Za marmornati kolač, pečen v posodi za šarkelj, smo uporabili 250 g sladkorja, 4 rumenjake, 1 vanilijev sladkor, 1 pecilni prašek, 125 ml vode, 125 ml olja, 250 g moke, 4 beljake in 50 g kakava. Sladkor, rumenjake in vanilijev sladkor smo penasto zmešali, dodali vodo, in olje, moko s pecilnim praškom, na koncu trd sneg, ki smo ga vmešali s kuhalnico. Eno tretjino zmesi smo vlili v drugo posodo, dodali kakav. Pekač smo dobro namazali ter vanj vlili najprej temno maso, nato pa še svetlo, ter ga pekli eno uro pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega smo stresli iz posode in posuli s sladkorjem v prahu. Teknil pa bo tudi s čokoladnim prelivom.

 

 

Foto: Nina Zorčič

Slika CG-Praznicna_priloga13.JPG:

Jajčni namaz

Jajčni namaz po receptu Neje Gril iz njene prve kuharske knjige Kuhajmo okusno. Potrebujemo 4 trdo kuhana jajca, 1 mlado čebulo, 2 čajni žlički gorčičnih semen, 100 ml navadnega jogurta, 1 čajno žičko česna v prahu, 1 čajno žličko kopra, ½ čajne žličke soli, ¼ žličke popra.

Priprava: Trdo kuhana jajca olupimo in narežemo na majhne kocke premera 0,5 krat 0,5 cm. Operemo in na drobne kolobarje narežemo mlado čebulo, ki jo dodamo jajcem skupaj z gorčičnimi semeni, jogurtom, česnom v prahu, koprom, soljo in poprom. Vse sestavine dobro premešamo in po okusu dodatno solimo. Jajčni namaz serviramo na svežem kruhu ali ponudimo kot dodatek k narezku.

 

 

Foto: Črtomir Goznik

Slika CG-Praznicna_priloga14.JPG

Tart s hruškami in pršutom

Za preprost tart s hruškami in pršutom po receptu iz kuharske knjige Neje Gril potrebujemo

1 zavitek listnatega testa, 150 g sirnega namaza z drobnjakom, 2 veliki hruški, 70 g gorgonzole, 8 rezin pršuta, 2 žlici medu, olivno olje, pest mandljevih lističev.

Priprava: Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj Celzija in pripravimo pekač za peko. Listnato testo razprostremo po pekaču, ki ga bomo nadevali z dodatki, na tanko ga premažemo s sirnim namazom z drobnjakom, operemo hruški in narežemo na tanke rezine, ki jih nadevamo po celotni površini listnatega testa, dva cm od robov pa pustimo prosto, da bomo lahko robove prepognili. Na tanke rezine narežemo gorgonzolo, jo nadevamo po testu in hruškah, Z gorgonzolo zapolnimo vsak kotiček na testu, ki ga nismo prekrili s hruškovimi rezinami. Robove testa prepognemo, jih premažemo z olivnim oljem ter okrasimo z mandljevimi lističi. Nadev tarta prelijemo z dvema žlicama medu, nato vse skupaj postavimo v pečico za 12 do 15 minut oz. dokler robovi niso lepo zlatorjavo zapečeni. Ko je tart pečen, ga nadevamo s pršutom in razrežemo na šest delov ter postrežemo še toplega.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300