Osnovnošolsko izobraževanje na domu le pod določenimi pogoji
Črna kronika
Tipografija

V zadnjem času, zlasti od obdobja kovida, se vse več staršev odloča za šolanje na domu, do česar imajo vso pravico, a pod določenimi pogoji. Nikakor pa ni dovolj, če otroka vpišejo na katero izmed tujih zasebnih šol in ga izobražujejo zgolj preko spleta. Ne glede na izbrano obliko šolanja oz. šole mora biti otrok vpisan v osnovno šolo z javno veljavnim programom, ki je vpisana v razvid oz. register pri ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI).

Ob koncu šolskega leta mora učenec na tej šoli opravljati izpite iz posameznih predmetov. Če pri tem ni uspešen, se mora vrniti v šolske klopi, v nasprotnem primeru pa se vpiše v naslednji razred oz. zaključi šolanje in se nato vpiše na izbrano srednjo šolo.

Ameriška zasebna spletna šola ni priznana

Pred časom je v javnost prišla informacija, da starša iz okolice Ptuja svojih dveh hčera že tretje leto ne pošiljata v šolo. Obe sta vpisala na zasebno spletno šolo West River Academy (WRA). Ker slednja ni vpisana v register šol in ne izvaja javno veljavnega programa, bi morali deklici hkrati opravljati še zaključene izpite na slovenski osnovni šoli, na katero sta vpisani, toda to se ni zgodilo. Na šolskem ministrstvu pravijo: »Izobraževanje na WRA je sicer možno, pri čemer pa mora šoloobvezni otrok ostati vključen v javno ali zasebno šolo, ki izvaja javno veljavni program in je vpisana v razvid oziroma register.« Ob tem so še pojasnili, da je pri nas poleg javnih in zasebnih šol mogoče izobraževanje tudi v mednarodnih šolah, a morajo biti vpisane v register ministrstva za vzgojo in izobraževanje, tuji program mora biti tudi akreditiran v državi izvora. Če pa se izvaja kot program osnovnošolskega izobraževanja, mora v posameznem šolskem letu vključevati še minimalno 140 ur slovenščine.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300