Šestmilijonski projekt ZaDravo se zaključuje: Poplave so odnesle marsikaj, kar so zasadili
Črna kronika
Tipografija

Na poplavnem območju reke Drave, od Maribora do Središča ob Dravi, se je v zadnjih treh letih izvedlo kar nekaj posegov, ki naj bi pripomogli k večji biotski raznovrstnosti ter izboljšanju življenjskih prostorov za ogrožene živali in rastline. Gre za projekt ZaDravo v skupni vrednosti šest milijonov evrov, ki ga v sodelovanju s partnerji vodi Regionalna razvojna agencija (RRA) za Podravje.

Čez dober mesec dni se omenjeni projekt v celoti zaključuje. Večino investicij so uspešno izvedli, nekatere pa je v tem času že poplavilo.

Po oceni vodje projekta Borisa Keuca iz RRA za Podravje, je škode za okoli 200.000 evrov. V občini Duplek je voda zalila interpretacijski poligon z igrali, prav tako je odneslo nekaj zemlje. Na več lokacijah je voda uničila na novo zasajene rastline, ki naj bi služile kot mejice. Prav tako ni ostala niti ena stebelna zelena, ki so jo zasadili na teh območjih. »Največja škoda je bila povzročena na zemljiščih, kjer smo uredili mejice in remize. Sicer pa je skupna škoda zaradi poplav ocenjena na približno 195.000 evrov. Ker je projekt v zaključni fazi, škode seveda ne moremo sanirati. Zaradi tega bomo dosegli nižje kazalnike površin za približno 10–11 ha. Predvidevamo, da se bo »višja sila« upoštevala pri končnem poročilu,« je poudaril Keuc. Kar nekaj ukrepov je v okviru projekta izvedla Direkcija RS za vode, kot so obnovitve mrtvic, izboljšanje pretočnosti rokavov, ureditev 20 vodnih habitatov, vzpostavitev prehodnosti med Dravo in pritoki …

Zakaj vlagati v poplavna območja ob reki Dravi?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300