Finančna uprava RS ima dva nova službena psa za odkrivanje tobaka
Črna kronika
Tipografija

Šestim službenim psom finančne uprave sta se junija pridružila dva nova kratkodlaka nemška ptičarja, ki bosta skupaj z vodnikoma skrbela, da bodo tihotapci tobaka in tobačnih izdelkov na ozemlju Slovenije imeli bistveno oteženo delo.

Nova službena psa sta plod lastne vzreje slovenske policije, ki je s svojimi strokovnjaki poskrbela tudi za osnovno in specialistično šolanje psov za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov.

Finančna uprava je doslej razpolagala s šestimi službenimi psi, od tega petimi za odkrivanje prepovedanih drog (trije nemški ovčarji, belgijski ovčar in terier) in enim za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov (nemška kratkodlaka ptičarka).

Med strateške naloge finančne uprave sodi tudi preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitega pretoka blaga in trgovanja z nedovoljenim blagom, s tem pa zagotavljanje in krepitev zaščite življenja, zdravja, varnosti ljudi, živali in rastlin ter varstva okolja. Področje dela službenih psov in vodnikov predstavlja enega od pomembnih kamenčkov v mozaiku realizacije navedenih strateških nalog v boju proti organiziranemu kriminalu in goljufijam na področju prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov.

Področje tihotapljenja tobaka in tobačnih izdelkov predstavlja enega večjih globalnih problemov in ima velik vpliv predvsem na proračune držav, posledično tudi na zdravje in javno varnost. Številne analize kažejo, da predstavlja tihotapljenje cigaret in tobaka, ne glede na vrsto transporta, eno najbolj dobičkonosnih aktivnosti organiziranih kriminalnih združb. Evropa še vedno ostaja najpomembnejše ciljno območje za tihotapljenje cigaret, predvsem zaradi visokih dajatev (npr. trošarin) in drugih omejitev, ki jih prinašajo novosti na področju zakonodaje.

Fotografija je simbolična.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300