Med mladimi poleti več eksperimentiranja z drogami
Črna kronika
Tipografija

Ob koncu šolskega leta in med poletnimi meseci mladostniki več eksperimentirajo z različnimi psihoaktivnimi snovmi, tudi z novimi in prepovedanimi drogami, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Tveganje za uporabo drog je večje v obdobjih kritičnih sprememb, na primer ob zamenjavi šole, selitvi v novo okolje ali ob ločitvi staršev. Posebej občutljiv je tudi prehod iz osnovne v srednjo šolo, ko se odraščajoči mladostnik znajde v novih socialnih in akademskih okoliščinah.

Simona Šabić iz nevladne organizacije DrogArt svetuje, da pri osebi, ki se je srečala s psihoaktivnimi snovmi, najprej s pogovorom poskušamo ugotoviti, ali gre za eksperimentiranje ali za redno uporabo. Poizvemo tudi, ali uporabnik pozna tveganja, povezana z uporabljeno snovjo.

Posameznika, ki eksperimentira s prepovedanimi drogami, seznanimo z vsemi posledice, ki so povezane z uporabo drog, priporoča Center za preprečevanje odvisnosti, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Svetujejo tudi, da uporabniku droge pomagamo poiskati ustrezno pomoč in ga hkrati spodbudimo, da se o težavi pogovori s starši, so dodali na Centru za preprečevanje odvisnosti.

Sočasna uporaba različnih psihoaktivnih snovi pa je lahko tudi zelo nevarna, saj se učinki posameznih drog pogosto seštejejo, opozarjajo strokovnjaki Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi (NPS). Tako lahko pride do življenjsko ogrožajočih posledic, na primer do zastoja dihanja.

Znaki zastrupitve se razlikujejo glede na posamezno uporabljeno drogo, opozarja Miran Brvar s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana. Če opazite znake, kot so slabost, krči, pregrevanje telesa, hitro slabšanje stanja in izguba zavesti, se takoj obrnite po zdravniško pomoč. Če je le mogoče, reševalcem izročite tudi snov, ki jo je zaužila prizadeta oseba, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Na Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo opozarjajo tudi na pomembnost prijave v primeru zaužitja nehotene zastrupitve. To lahko storite na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij s področja drog ali se obrnete na policijo.

Da bi preprečili neželene zastrupitve, na zabavah ne uživajte neznanih snovi, kozarcev s pijačo ne puščajte brez nadzora in ostanite v krogu prijateljev, ki jim zaupate, svetujejo na inštitutu. Tako se lahko v primeru slabega počutja obrnete na njih in se zanesete na njihovo pomoč. Če opazite osebo, ki kaže znake zastrupitve, je ne puščajte same, ampak pokličite pomoč oziroma poskrbite, da se varno vrne domov.

Sta

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300