Ptuj: Kar je okusno in po željah otrok, pojedo
Zdrava hrana, po izboru šolarjev in vsakodnevno povsem prazni krožniki po obroku so najbrž neuresničena želja na vseh šolah. No, na Osnovni šoli Ljudski vrt, podružnica Grajena, so se pridružili odličnemu konceptu in ugotovili, kako to vsaj nekajkrat na leto dejansko doseči.

V šolskem letu 2017/2018 na podružnični šoli Grajena nadaljujejo lani začet projekt Hrana ni za tjavendan, ki poteka v sklopu Ekošole. Osnovni cilj tega je zmanjšati količino odvržene hrane tako doma kot v šoli, obenem pa prikazati, kako se jo da shranjevati in pravilno reciklirati ostanke. Da bo spodbudili šolarje k odgovornejšemu ravnanju s hrano, so februarja letos na grajenski šoli izpeljali Dan zdrave prehrane = dan brez odpadkov.
„Tako kot lani smo tudi letos želeli ugotoviti, koliko hrane zavržemo pri malici. Da bi dobili te podatke, smo štiri tedne vsak dan merili, koliko hrane ostane. Ostanke malice so beležili učenci drugega, tretjega in petega razreda. Vsak teden so na tablo dobili nov popisni list, na katerega so reditelji vsak dan sproti beležili, kaj je bilo za malico ter kaj in koliko je ostalo. Marca smo podatke zbrali, uredili in narisali grafikone,“ pojasnjuje Nada Sevšek, koordinatorica projekta.
Ugotovili so, da so juhe, predvsem gobova, tiste, ki se najslabše pojedo. So pa vendarle ostanki malic na šoli zelo majhni, zato so ponosni na svoje male dobre jedce.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se